Premijer Lendo o privatnim fakultetima: Lakše je osnovati univerzitet, nego srednju školu

0
46

Sjednica Vlade Srednjobosanskog kantona održana u četvrtak protekla je u burnoj atmosferi, uz žustre rasprave treba li, ili ne, dozvoliti osnivanje još jednog privatnog univerziteta u Vitezu.

Katica Čerkez, HDZ-ova ministrica obrazovanja SBK, naglašava da je Univerzitet “Epoha” ispunio formalno-pravne uvjete za osnivanje, te je stoga komisija koju je formiralo Ministarstvo dala pozitivno mišljenje na osnivački elaborat Univerziteta. Međutim, pojedini ministri iz Vlade SBK, uključujući i premijera Tahira Lendu, nisu bili nimalo sretni zbog najave osnivanja novog privatnog univerziteta.

Postavili su pitanje koliko je zapravo ovom kantonu potrebno privatnih univerziteta i fakulteta te kakva se poruka šalje osnivanjem još jednog, s obzirom na već prilično negativnu percepciju koju postojeći privatni fakulteti imaju u javnosti.

U razgovoru za Faktor premijer Lendo kaže da ne zna ko stoji iza pomenutog Univerziteta “Epoha”. Ministarstvo obrazovanja SBK je Vladi praktično prezentovalo gotovu odluku, dodaje Lendo.

– Mi smo dobili gotovu odluku na Vladi. Nismo sretni zbog toga što se ti privatni univerziteti osnivaju tako lagano, bez nekih dubinskih analiza, a posebno zato što se radi o univerzitetu koji ima gotovo identičan program kao i fakulteti koje već imamo u Srednjobosanskom kantonu. Imate već pet-šest pravnih fakulteta, ili ekonomskih, i sada kažu dajte još jedan. Bilo bi bolje, recimo, osnovati poljoprivredni fakultet ili neke druge koji su atraktivni za tržišno poslovanje, a ne ovo. Praktično ispada da je lakše osnovati univerzitet, nego srednju školu – kaže Lendo.

Prema njegovim riječima, saglasnost Vlade na osnivanje je samo prva stepenica, a ukoliko Univerzitet “Epoha” želi zaživjeti, tek će morati zadovoljiti uslove i kriterije za rad.

– To je onaj teži dio, pa ćemo vidjeti… Podržali smo prijedlog ministrice Čerkez u smislu da Mnistarstvo obrazovanja izvrši daljnje analize i provjere i da se vidi ima li taj univerzitet stvarno potrebne uslove da može raditi – govori Lendo.

Ministrica obrazovanja Katica Čerkez je izjavila da je kantonalna stručna komisija već dala pozitivno mišljenje na elaborat Univerziteta “Epoha” te da je njena obaveza bila proslijediti odluku o davanju saglasnosti za osnivanje na sjednicu Vlade. Međutim, kako saznaje Faktor, sporno je i samo osnivanje pomenute komisije, odnosno zakonitost njenog rada, što sada također preispituje Vlada SBK.

Naime, pravila nalažu da član stručne komisije iz Ministarstva obrazovanja može biti jedino sekretar, a navodno su u komisiji koja je dala saglasnost za osnivanje privatnog univerziteta u Vitezu bila dva člana iz Ministarstva.

Novi Univerzitet “Epoha” u svom će sastavu, kako je planirano, imati fakultete informacijskih tehnologija, ekologije, turizma i hotelijerstva, kao i fakultete pravnih nauka, primijenjene ekonomije i dizajna.

Inače, u Bosni i Hercegovini trenutno postoji 18 privatnih univerziteta. Najviše ih imaju Sarajevo i Banja Luka – po četiri, u Bijeljini, Brčkom i Travniku postoje po dva, u Vitezu, Međugorju, Mostaru i Kiseljaku po jedan.

Studenti imaju priliku birati između više od 90 fakulteta u okviru ovih univerziteta. Ovdje spadaju samo univerziteti, odnosno fakulteti koji su upisani u registar akreditiranih visokoškolskih ustanova. Gotovo je jednak broj onih koji rade pod krajnje sumnjivim uvjetima, nisu akreditirani, a diplome im se ne priznaju nigdje u Evropskoj uniji.

Dok se studiranje na privatnim univerzitetima i visokim školama u inostranstvu izuzetno cijeni i nerijetko je privilegija rezervirana samo za najbolje studente, u Bosni i Hercegovini situacija je potpuno obrnuta. Zbog većinom nezahtjevnih planova i programa koji studentima omogućavaju da brzo i bez prevelikog truda dođu do fakultetske diplome – naravno, uz odgovarajuću cijenu školarine – ovakve ustanove uglavnom su na lošem glasu i mnogo manje cijenjene u odnosu na državne škole.

                                                                                                                                                                                                                                                                                     /izvor:faktor.ba/