Prema Louisiani se kreće najjači uragan od 1850.: “Evakuirajte se odmah”

0
61

Uragan Ida, koji se jutros udaljavao od kubanske obale, približava se Louisiani, koju bi trebao pogoditi krajem nedjelje snagom “velikog i krajnje opasnog uragana”.

Guverner upozorava na “teške posljedice”

“Stanovnici Louisiane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu”, preporučio je guverner te južne države John Bel Edwards i upozorio na “teške posljedice”.

“Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Louisianu još od 1850. Vaše vrijeme za bijeg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao jučer, kad večeras legnete u krevet, budite spremni i budite ondje gdje se kanite nositi s olujom u trenutku udara”, poručio je guverner.

Vjetrovi snage tropske oluje između 60 i 120 km/h zapuhat će obalama Louisiane u subotu navečer, upozorila je nacionalna meteorološka služba i pozvala stanovnike koji se žele evakuirati da to učine “što prije”.

Najveći dio oluje u subotu je prešao zapadom Kube, gdje će Ida i dalje donositi obline padaline, koje bi mogle izazvati poplave i klizišta, upozorio je Američki centar za uragane (NHC).

“Moguće katastrofalne štete”

U nedjelju bi obale Louisiane i susjednog Mississippija mogle biti zahvaćene “poplavama zbog opasno jakih plima”, upozorava centar, uz moguće “katastrofalne štete izazvane vjetrom”.

Posljednje informacije NHC-a predviđaju da će Ida, prije nego što stigne do kopna, doseći kategoriju 4 od 5, uz vjetrove jače od 200 km/h.

Gradonačelnica New Orleansa LaToyaCantrell jučer je preporučila stanovnicima da se dobrovoljno evakuiraju.

“Vrijeme nije na našoj strani. Uragan ubrzano raste i jača. Ako dobrovoljno napuštate grad, sad je vrijeme za pokret. Evakuirajte se odmah”, rekla je.

Biden odobrio proglašenje izvanrednog stanja

Joe Biden odobrio je proglašenje izvanrednog stanja u Louisiani radi pružanja “savezne pomoći” za pripremu, uz dobrovoljne i obvezne naredbe za evakuacije u nekim područjima.

Na pacifičkoj obali oluja Nora, koja se tijekom noći pretvorila u uragan, trebala bi zahvatiti kopno u meksičkim državama Jalisco i Nayarit.

Očekuje se da će se Nora kretati meksičkom obalom i pomicati prema sjeveru, uz jake kiše, koje bi mogle izazvati opasne poplave i bujice blata, upozorava NHC.

BHRT