Državni parlamentarci sutra razmatraju zakon kojim bi se ukinuo PDV na doniranu hranu

0
23

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj sjednici raspravljat će o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojim bi se ukinulo plaćanje PDV-a na doniranu hranu.

Ovim zakonom predviđeno je oslobađanje plaćanja poreza na doniranu hranu, a o njemu će se razgovarati na inicijativu zastupnika i zastupnica, od kojih je jedan od predlagača Saša Magazinović.”Briga za ljude koji se nalaze u stanju potrebe za trenutak je uklonila političke razlike i ujedinila predstavnike i predstavnice građana u plemenitoj namjeri”, kazao je ranije Saša Magazinović, jedan od predlagača ovog zakona.

Problem gladi u BiH sve je veći, a prema podacima UN-a godišnje u našoj zemlji uništi preko 400.000 tona hrane, dok u isto vrijeme svaka peta osoba nema šta da jede svaki dan. U javnim kuhinjama dnevno se hrani oko 18.000 osoba, a veliki broj ljudi dobija i dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći sa namirnicama kako bi preživjeli.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u nastao je iz inicijative “Niko gladan. Niko sam”, koju provodi Fondacija Mozaik sa Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za

izgradnju mira, te fondacijama Trag i Catalyst Balkans, uz finansijsku podršku USAID-a.

Do sada je ovom zakonskom projektu podršku pružila i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koja je asistirala i u adekvatnom definisanju prijedloga zakona. Osim toga, UIO je pripremio i nacrt dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kako bi po usvajanju zakona Uprava za indirektno oporezivaje BiH bila spremna implementirati zakon obezbjeđujući očekivanu transparentnost i kontrolu procesa.

Klix.ba