Predizborni plakati iz naše prošlosti: Kralj prikazan kao mačka, ulogu dobio i magarac

 

Dok u Bosni i Hercegovini traje posljednja sedmica predizborne kampanje uoči Općih izbora koji će se održati 2. oktobra, iz Historijskog arhiva u Sarajevu su podsjetili kako su predizborni plakati izgledali u periodu prije Drugog svjetskog rata.

Objavivši niz predizbornih plakata, iz Historijskog arhiva su pojasnili da se plakati odnose na parlamentarne izbore u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije i u Kraljevini Jugoslaviji u periodu 1923., 1931., 1935. i 1938. godine.

“Povratak u prošlost – Kako su izgledale predizborne kampanje u vrijeme kada su plakati, uz predizborne skupove, bili glavno sredstvo komunikacije političkih stranaka sa biračima. U prilogu, izbor iz plakata iz naše zbirke, korištenih na arhivskoj izložbi originalno nastaloj 2018. godine: ‘Predizborni plakati između dva Svjetska rata (1918-1941)’, naveli su iz Historijskog arhiva.

 

Osim poziva da se glasa za određenog kandidata, što je karakteristika i današnjih plakata, brojni predizborni plakati u tom periodu imali su zanimljive ilustracije, doskočice pa čak i pjesme.U pozivu za glasanje za Mehmeda Spahu i Jugoslavensku muslimansku organizaciju stoji i ilustracija na kojoj je tadašnji kralj Aleksandar Karađorđević prikazan kao mačka.

“Od straha nam srce zebe, mačak srlja kao slep. Uz bagrem će da zagrebe, nama osta samo – rep”, navodi se na plakatu.

Također, jedan od plakata upućen je i radničkoj klasi koja se poziva da glasa za Vladimira Mačeka (HSS).

“Vođeni idejom potrebe čuvanja radničkog jedinstva, radnici su ipak tu kandidaciju prihvatili prelazeći preko ličnosti, a sa jedinim ciljem, da radnička klasa u Sarajevu istupi u ovoj izbornoj borbi jedinstveno i složno, kako odgovara interesima same radničke klase. Nijedan pošteni radnik neće dozvoliti da se neko njegovim glasom igra i da njegovo povjerenje na jedan nemoralan način prokocka”, navodi se u dijelu plakata.

Osim pjesama i zanimljivih ilustracija, predizborni plakati su obilovali i interesantnim porukama pa se tako na jednom od plakata našao i lik magarca.

“I ja ću glasati za Stojadina jer sam magarac”, navodi se na plakatu.

izvor: Historijski arhiv Sarajevo / klix.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print