Praktični savjeti: Kako se riješiti moljaca

0
26

Malo je onih koji nisu imali problema s moljcima što nije čudno s obzirom na to da je zbog centralnog grijanja dom topao tokom cijele godine pa se stvaraju savršeni uslovi za leptire koji uništavaju našu odjeću.

U stanovima su savršeni uslov za “uzgoj” neugodnih moljaca. Ženke, na tamnim i toplim mjestima, polažu jajašca koja podsjećaju na rižu. Ličinke koje se razviju iz tih jajašaca hrane se vlaknima iz odjeće.

Kako se riješiti moljaca?

Jednom mjesečno trebalo bi istresti odjeću na dnevnom svjetlu i tako otresti ličinke jer njihov životni ciklus traje tri mjeseca. Nije dovoljno protresti samo robu, nego treba četkati namještaj kao i tepihe. Četkanje je dobro jer uništava jajašca dok se ličinke ne drže čvrsto za podlogu.

Ako imate usisavač s vrećicom potrebno je svaki put nakon usisavanja baciti vrećicu u kojoj se nalazi prašina kao i sav ostali sadržaj koji ste usisali. Pored odjeće potrebno je svake sedmice usisavačem prijeći preko tepiha kao i ispod kreveta te radijatora.

Ako ste kupili majicu, vestu ili hlače u “second hand” prodavnici, savjetuje se da spomenutu robu nakon kupovine čuvate u plastičnim vrećicama prije nego ih operete ili umjesto toga odnesete na kemijsko čišćenje.

Moljci se vole zakačiti za prljavu tkaninu i zbog toga je dobro oprati odjeću na 45 ili više stepeni, ovisno o kakvom se materijalu radi. Nakon što ste očistili odjeću spremite je u vakuumske vrećice.

U dućanima postoje razna sredstva protiv moljaca, a ako ne volite hemiju možete se uvijek odlučiti za lavandu koja dolazi pakirana u platnenim vrećicama. Pored lavande postoje i druga sredstva koja možete rasporediti po ormaru, ladicama i ispod kreveta, ako imate ležaj s ladicom u koji slažete posteljinu.

Nakon što nestane mirisa u vrećicama od lavande, nabavite nove kako bi bili sigurni da se moljci nisu razmnožili i da vam omiljena majica, haljina ili hlače neće biti uništeni.