Pozitivna priča: Život u Roškom Polju, stočarstvo kao šansa

 

Tomislavgrad i okolina posljednjih decenija se suočavaju sa velikim iseljavanjem stanovništva koje sreću traži preko granice. Oni hrabri i istrajni odluče ostati, kao što je uradila Karmela Ljubas sa svojim suprugom i sinom koji su u Roškom Polju početkom godine zasnovali farmu Salers goveda. Neizvjestan podstanarski život u gradu, preokrenuli su u jednu pozitivnu priču na selu.

Uzgoj Salers goveda je šansa za područja gdje vladaju hladniji planinski vremenski uslovi, jer im gusta dlaka povećava otpornost na niske temperature.

Roško Polje, zbog svog prostranstva, pruža mogućnosti za ispašu velikog broja goveda i druge stoke, a daje šansu i za turizam ako se ispromovišu ljepote i sadržaji ovog područja.

Mještani Roškog Polja su većinom odselili u instranstvo, ali smatraju da njihov rodni kraj može razviti lijepu turističku priču i da treba dati podršku onima koji su odlučili ostati.

Karmela i Ivan Ljubas nisu se pokajali što su odlučili život graditi na selu i planiraju da farmersku priču podignu na viši nivo. Od sela su dobili i više nego što su očekivali.

Iskorak u nepoznato i volja da se okušaju kao stočari pokazalo se kao dobar potez, a kako bi ova i slične farmerske priče ojačale i dobile ohrabrenje da opstanu, očekuje se i podrška države. Potencijala ima, samo ih treba iskoristiti.

 

izvor: bhrt.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print