Pozitivna priča stiže iz ” Euroeleganta ” iz Donjeg Vakufa : Radnicima ukinuli radnu subotu i značajno povećali plate!

 

Ideal svakog uspješnog posla, zapravo je pronaći balans između stalnog nastojanja da se osvoji tržište, ali i da se ne izgubi ono, što se zove mjera za ispravno.

Po svemu sudeći upravu tu, nerijetko neuhvatljivu nit, prepoznao je menadžmet firme Euroelegant, jer su umjesto velike zabave, zvanica i šarenila, godišnjicu firme obilježili malim intimnim skupom u svojim prostorijama. Ova kompanija sa radom je počela još prije 20 godina, a nedavno je proslavljena peta godišnjica otvorenja proizvodnog pogona i izložbenog salona Euroelegant.

Tu su predočili neke nove poslovne korake, a to nas zapravo i dovodi do njih.

Naime, nakon što su pronašli prostora u okviru redovnog radnog vremena, odlučili su, da bez obzira na potrebe i zahtjeve tržišta, ukinu radnu subotu, pa će za zaposlene u ovoj firmi radna sedmica trajati pet, umjesto dosadašnjih šest dana, a radnici će imati vikend za sebe i svoje porodice.

To je zapravo način da se iskaže poštovanje prema zaposlenim, jer upravo zahvaljujući njima, kako ističe menadžment, nastaje nova vrijednost. Nezadovoljstvo je osnov zašto se mnogi odlučuju za odlazak van granica BiH.

Nije plata jedini motiv: tu je zasigurno i slobodno vrijeme, ali i odnos i uvažavanje. Sve to prepoznali su u preduzeću Euroelegant, naročito što su i sami prošli trnovit put, od malog porodičnog biznisa, do velike i ugledne firme. No jedno je jasno, nikada nisu zaboravili da u mozaiku biznisa i života općenito nema malih i velikih: poslova, proizvoda i ljudi. Svako ima svoje mjesto i svako zaslužuje pažnju i poštovanje.

Zato je ova odluka da se na petu godišnjicu poveća plata, a istovremeno ukine radna subota, odredila kvalitet života za 25 porodica koliko je zapravo zaposlenih u firmi Euroelegant. Samo ovakav odnos može donijeti prosperitet: pojedincu, firmi, ali i društvu u cjelini.

Naša je želja da afirmiramo ovakve priče, jer na takav način, zajedno, pomjeramo granice i pravimo neku novu normu uspješnog poslovanja. Stoga sve čestitke za upravu firme Euroelegant, odnosno porodicu Šaćirović koja piše ovu lijepu poslovnu priču u Donjem Vakufu, a na radost radnika, i njihovih porodica, koji će umjesto na radnom mjestu, subotu od sada, imati slobodnu.

Agencija DAN

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print