Požar u Pruscu zahvatio borovu šumu i još uvijek nije lokalizovan

0
1830

 

Pored upozorenja Kantonalnog štaba civilne SBK zaštite o sve učestalijem broju požara, na području Srednjobosanskog kantona, požar je obuhvatio i jedan dio donjovakufske općine, tačnije šumsko područje Prusca.

Upravo smo razgovarali sa Mensurom Duzićem, komandirom Vatrogasne jedinice Donji Vakuf, koji su prije nekoliko trenutaka došli sa mjesta požara u naselju Prusac. Naime, kako je za naš portal izjavio u pitanju je šumski požar, koji je zahvatio veće područje Paljevina, lokaliteta prema Crnom vrhu. Požar je još uvijek u toku i pored napora zaposlenih šumarije i donjovakufskih vatrogasaca, nije ga bilo moguće staviti pod kontrolu, jer je određeno područje koje je zahvatio požar pod minama. Kako je istako Duzić, komandir Vatrogasne jedinice Donji Vakuf, sutra ujutro ponovno će izaći na teren, te pokušati isti lokalizirati, koliko je u njihovoj moći.

Na području SBK, samo tokom proteklih dana evidantirano je preko 90 požara. Prije par dana gorilo je područje u Oborcima, a evo večeras šumski požar i u Pruscu.

Foto: Lejla Mehmedagić