Povećana satnica zdravstvenim radnicima u SBK-a

Na danas održanoj 49. redovnoj sjednici Vlade SBK  izglasana je odluka o povećanju satnice za radnike iz zdravstvenog sektora, te ona sada iznos 3,30 KM.

“Nezavisni strukovni sindikat jučer je poslao dopis u kojem su pristali na povećanje satnice na 3,30 KM, a zadnja ponuda Vlade bila je 3,20 KM. Dakle odluka je usuglašena na satnicu od 3,30 KM, a Ministarstvo je na današnjoj sjednici predložilo Vladi da dogovorenu satnicu i potvrdi.”, naglasio je ministar zdravstva i socijalne politike SBK, Anto Matić.

Ipak Matić je istaknuo kako ovom satnicom nisu zadovoljni svi te da mjesta za daljnje povećanje u ovoj godini nema.

“Idući tjedan ćemo vjerovatno potpisati sporazum sa Sindikatom, a Sindikat doktora i stomatologa i dalje traži satnicu od 3,40 KM. To za ovu godinu financijski nije izvodivo jer povećanje na 3,30 KM je povećanje od 10% na godišnjoj razini i košta 8.880.000 KM, a za daljnje povećanje više nemamo prostora. Ovo je konačna i zadnja ponuda za ovu godinu, a treba naglasiti da je ove godine Vlada sa Zavodom izdvojila i milion KM kako bi napravili cjelokupnu listu lijekova, te da svi lijekovi dostupni na federalnoj listi budu dostupni i u našem kantonu”, zaključio je Matić.

 

Izvor: centralna.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print