Povećan broj džeparoša u bh. gradovima, šta savjetuje policija

Ne prođe ni jedan dan a da neko od bh. građana ne bude opljačkan ili izdžeparen u vozilima javnog prijevoza, na gradskim ulicama, pijacama, u prodavnicama…Lopovi sa lepljivim prstima ne biraju ni vrijeme ni mjesto gdje će odraditi svoje žrtve.

Naprotiv, već po uhodanim matricama, pogotovo ako je gužva, svoj posao obave za manje od pet minuta. 

Izbjegavati gužvu

Situacija u glavnom gradu je posebno specifična jer je većina stanovnika prinuđena na posao ići vozilima GRAS-a, a koji su uvijek puni poznatih džeparoša, a ništa bolja situacija nije na drugim javnim mjestima. Za svoja nedijela uglavnom koriste gužvu, često rade u paru te su specifično obučeni. Preko ruku obično imaju prebačene stare jakne i šalove pomoću kojih prikrivaju plijen.

Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo savjetuje građane kako da se zaštite od ovakvih događaja.

– Torbu uvijek treba nositi zatvorenu i držati je ispred sebe. Nikada ne treba nositi velike količine novca u novčaniku i uvijek trebaju obratiti pažnju na svoje okruženje, pogotovo ako je gužva. Ako su im ukradene kartice vlasnici trebaju o tome obavjestiti banku kako bi se one odmah blokirale i kako bi šteta bila manja – kazao je Hadžiabdić.

  • Hadžiabdić: Priprema terena

    Hadžiabdić: Priprema terena

    FOTO: AVAZ


Sumnjiva lica

Kada se desi džeparenje, prema njegovim riječima, ne treba paničariti već se o krađi treba obavjestiti prva policijska uprava. 

– Ukoliko neko primjeti sumnjiva lica ili grupe da pripremaju teren trebaju odmah reagirati i zvati policiju. Ako žrtva eventualno zna gdje se mogla desiti krađa treba pretražiti to područje jer lopovi često iz novčanika uzmu samo novac a bace dokumenta – ističe Hadžiabdić.

Zbog toga što dobijaju minimalne kazne džeparoši se nakon hapšenja i puštanja na slobodu odmah vraćaju svom zanatu i ne libe se da ponovo urade isto dijelo.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print