Potvrđeni rezultati Općih izbora 2018. godine

0
137

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) donijela je Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine.

Sastavni dio odluke je detaljan tabelarni prikaz rezultata za svaki izborni nivo, po osnovnim izbornim jedinicama, biračkim mjestima, političkim subjektima i kandidatima.

Potvrđeni rezultati ne sadrže dodijeljen po jedan mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Prekjučer je CIK postupajući po rješenjima Apelacionog odjela Suda BiH izmijenio utvrđene rezultate Općih izbora 2018. godine, saopćeno je iz CIK-a.

Izmjene su u vezi s primjenom dva člana Izbornog zakona BiH koji se odnose na zastupljenost konstitutivnih naroda u Predstavničkom domu PFBiH i Narodnoj skupštini RS. Nedostajući mandati će biti dodijeljeni dopunskom odlukom.

Potvrđeni rezultati su dostupni javnosti na internet stranici CIK-a, www.izbori.ba.

 

CIK podsjeća sve kandidate koji su osvojili mandate na Općim izborima 2018. godine, a koji su odlučili da odbiju osvojeni mandat, da mogu lično u sjedištu Komisije potpisati izjavu o odbijanju mandata.