Potvrđena optužnica protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta, da li će četničkim udruženjima biti zabranjen rad u BiH

0
103

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH koja pripadnike Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića zvanog “Krvce” i “Čiča”, Slavka Aleksića zvanog “Vojvoda” i Ristu Lečića tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, piše Birn.

Uznemiravanje povratnika

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, Sladojević, Aleksić i Lečić se terete da su 10. marta 2019. učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

– Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’ i Aleksić su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta – naveli su ranije u Tužilaštvu.

Lečić se, prema istom saopćenju, tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić, dok je bila na toj funkciji u prethodnom mandatu, pokrenula je zahtjeve za zabranu rada tih udruženja.

Krivične prijave

Ona je nakon podizanja optužnice za “Avaz” kazala da će u slučaju potvrđivanja optužnice to biti veliki korak naprijed BiH ka ukidanju takvih udruženja na sličan način kako je to uradila Crna Gora.

– Godinama unazad imamo situaciju da svi deklarativno osuđujemo takve vrste okupljanja koje iznova izazivaju mržnju i strah, pogotovo kod povratnika u taj dio BiH. Problem je što niko od probosanskih snaga nije koristio pravna sredstva za zaštitu interesa niti krivične prijave što mislim da je tragično. Vlada KS je u martu prošle godine (2019. op.a.), u vrijeme takozvane šestorke, podnijela krivičnu prijavu, potom smo uputili i par urgencija jer se nije postupalo po prijavi – kazala je Brčić tada za „Avaz“.

izvor: avaz.ba