Potvrđena optužnica protiv Pere Stanica zbog prodaje odmarališta u Neumu

0
29
Foto: Klix.ba

Kantonalni sud u Mostaru je u cijelosti potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštvo HNK protiv Pere Stanića zvanog “Stari”, (86) iz Zenice zbog zlouporabe položaja ili ovlasti Krivičnog zakona Federacije BiH, te ostvarivanja koristi prodajom odmarališta u Neumu.

Optužnicom se Stanić tereti da je u svojstvu odgovorne osobe u Federaciji BiH, kao direktor društva “Elektrobosna” d.d. Jajce, prekoračio granice svoje službene ovlasti, pa tokom januara i februara 2011. godine, u Čapljini, kod notara N.M., prilikom prodaje nekretnina oštećenog društva, nije prethodno pribavio valjano odobrenje Nadzornog odbora društva, te je zaključio dva ugovora o prodaji.

Priložio je krivotvorenu ispravu, odluku Nadzornog odbora, na koji način je pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 100 hiljada eura (195.583 KM) i time oštećenom društvu pričinio štetu u iznosu od 609.138 KM.

On je kako se navodi, 11. januara 2011. godine, u Čapljini, zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva sa M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura, koji novac osumnjičeni nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe i kojim Ugovorom su prodane izgrađene Jedinice za odmor radnika – nekretnine u Neumu.

Zatim je 2. februara 2011. godine zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva sa M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura. Novac osumnjičeni nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe i Ugovorom su prodane izgrađene Jedinice za odmor radnika – nekretnine u Neumu.

Tužilaštvo je predložilo Sudu oduzimanje imovinske koristi od osumnjičenog u iznosu od 195.583 KM sukladno Zakonu.

Izvor: Klix.ba