Potvrđen novi soj koronavirusa kod 15 testiranih građana

0
85
Na Kliničkoj mikrobiologiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je otkriveno prisustvo novog soja virusa SARS- CoV -2. Od 18 testiranih uzoraka novi soj virusa potvrđen je kod 15 građana, a na osnovu podataka molekularne epidemiološke situacije na globalnom nivou, procijenjeno je da se radi o britanskom soju.
Po riječima šefice OJ Klinička mikrobiologija prof.dr. Amele Dedeić – Ljubović, uzorci koji su uključeni u ovo pilot testiranje zaprimljeni su 24. i 25. februara ove godine u Laboratorij za molekularnu dijagnostiku virusa KCUS-a.
– Uzorci su probrani na osnovu visokog pozitiviteta za prisustvo SARS-CoV-2 i sa različitih lokaliteta. S područja Kantona Sarajevo uzeti su uzorci iz općina Stari Grad (tri uzorka), Centar (dva uzorka), Novi Grad (tri uzorka), Ilidža (tri uzorka) i Vogošća (četiri uzorka). S područja Unsko – sanskog kantona uzorci su uzeti u Bihaću (jedan uzorak) i Cazinu (dva uzorka). Standardni soj koji potiče iz Wuhana, detektovan je kod preostala tri od 18 testiranih uzoraka (po jedan iz Starog Grada, Ilidže i Vogošće) – kazala je prof. Dedeić -Ljubović.
izvor: Fena