Potpisane koncesije u SBK: Elektroprivreda BiH će u Bugojnu graditi dvije velike solarne elektrane

Ministar gospodarstva SBK Nisvet Hrnjić i premijer SBK Tahir Lendo potpisali su danas sa Admirom Andelijom, generalnim direktorom Elektroprivrede BiH, ugovore o koncesiji za dvije fotonaponske elektrane ukupne snage 50 MW na rudarskim površinama Rudnika uglja Gračanica Bugojno.

Kako je kazao Andelija, riječ je o investiciji u vrijednosti između 55 i 60 miliona KM.

“To su zasad naše najveće solarne elektrane koje planiramo graditi. Investicija je između 55 i 60 milijuna KM i to je za nas jedan od najvažnijih energetskih objekata bioobnovljivih izvora energije. Na ovom području imamo u planu i vjetropark Vlašić za koji imamo potpisan ugovor o koncesiji, pa područje SBK, kad je u pitanju energetska infrastruktura, može biti središte događanja. Agenda Elektroprivrede i države je postupno preći na obnovljive izvore energije”, rekao je Andelija.Hrnjić je kazao kako je ovim projektom kanton blizu energetske samoodrživosti.

“Projekt će značiti puno za ukupnu energetsku bilancu kantona. Već nekoliko godina radimo bilancu energetskih potreba koja je pokazala da je u SBK oko 71 posto potrošnje pokriveno proizvodnjom. Instalacijom ovih elektrana i njihovom godišnjom proizvodnjom SBK će se približiti energetskoj samoodrživosti”, kazao je Hrnjić.

Izvor: Drukčiji.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print