Potpisan sporazum o saradnji Srednjobosanskog kantona i mađarskog kantona Tolna

Sporazum o saradnji između Srednjobosanskog kantona (SBK) i mađarskog kantona Tolna potpisan je u srijedu u Travniku.

Kako je naglašeno, sporazum će omogućiti uspostavljanje odnosa u svim oblastima, a naročito u poljoprivredi, energetici i turizmu. Sporazum su potpisali predsjedavajući Skupštine kantona Tolna Tamás Fehérvári i premijer SBK-a Tahir Lendo, koji je kazao da se može mnogo naučiti iz europskih iskustva kantona Tolna, te da su spremni dati podršku SBK-u u njenim zadacima kada je riječ o pristupu BiH Evropskoj uniji (EU).

Kako je kazao Lendo, SBK će se i dalje otvarati prema EU, naglašavajući kako je Tolna treća regija u EU s kojom je uspostavljena saradnja.

Predsjedavajući Skupštine kantona Tolna Tamás Fehérvári kazao je da BiH treba što prije postati dio EU, te da je njegov kanton spreman pružiti pomoć. Po njegovim riječima, saradnju sa SBK-om moguće je ostvariti u gotovo svim oblastima, o čemu će se detaljnije izjasniti stručni timovi dvaju kantona, dok će fokus biti na poljoprivredi, energetici i turizmu.

U sklopu posjeta SBK-u, članovi izaslanstva kantona Tolna i predstavnici Vlade SBK-a posjetili su neke uspješne privrednike s ovog područja.

izvor: drukciji.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print