Poštujući ova tri jednostavna pravila nećete se ugojiti preko zime

0
35

Premda mnogi tokom zimskih praznika zarade koji kilogram viška, poštujući tri jednostavna pravila možete pomoći sebi održati formu i tokom ovog perioda godine.

Postoji kliše da se prosječna osoba udeblja oko pet kilograma tokom zime i novogodišnjih praznika. Iako ta brojka može varirati prema istraživanjima, još uvijek je uobičajeno da ljudi dobiju nekoliko kilograma viška zahvaljujući svim velikim obrocima i ukusnim poslasticama.

Međutim, slijedeći nekoliko jednostavnih pravila, možete uživati ​​u prazničnoj sezoni.

Zaradite svoje poslastice

Period hladnog vremena obilježen je brojnim poslasticama i toplom hranom, a poštujući ovo pravilo nećete se morati suzdržavati – preporučuje se da svoje poslastice zaradite vježbanjem.

Na primjer, ako ste odradili trening, zaradili ste komad torde, ali ako ste propustili nekoliko treninga i proveli cijeli dan na kauču, onda bi to vjerovatno trebali preskočiti.

Vježbanjem prije nego što se prepustite nekoj poslastici, sprečavate neželjeno povećanje masti i zapravo povećavate šanse da se te kalorije pretvore u mišiće.

Slijedite pravilo 80/20

Umjesto da brinete o nekolicini obroka koje ćete pojesti tokom praznične sezone, fokusirajte se na zdravu i čistu ishranu 80 posto vremena – jedite nemasne proteine, puno povrća, dobre ugljikohidrate i zdrave masti i izbjegavajte prerađenu bezvrijednu hranu. Ako to učinite, onda možete potrošiti preostalih 20 posto na poslastice.

Nakon što uživate u tom teškom obroku sa porodicom i prijateljima, možete se odmah vratiti svojoj normalnoj ishrani već sljedećeg dana bez utjecaja na tjelesnu masnoću.

Ostanite dosljedni fizičkoj aktivnosti

Dok mnogi tokom sezone božićnih i novogodišnjih praznika putuju te odstupaju od ustaljenih navika – stručnjaci preporučuju da trening ili općenito fizičku aktivnost ne preskačete.

Uprkos tome što se ovaj period smatra vremenom za opuštanje, bilo kakva fizička aktivnost će napraviti razliku u održavanju forme tokom ovog doba godine.

Izvor: Klix.ba