Poslušajte dirljivu romsku pjesmu koju je bend BalkanEros obradio povodom Đurđevdana

0
88

Danas je bend BalkanEros Banditos objavio drugu pjesmu u sklopu projekta “Ostali”, kojeg su započeli u kućnoj izolaciji krajem aprila. Povod je romski praznik Ederlezi, na našim prostorima poznatiji kao Đurđevdan.

Pjesma “Ašun daje mori” pravi je romski blues, a dušu joj je, svojim anđeoskim glasom i osebujnom energijom, udahnula Masha Natanson. Ona potiče iz porodice s dugogodišnjom muzičkom tradicijom. Živjela je na raznim mjestima i zarađivala za život svirajući i pjevajući. Skoro godinu dana provela je na turneji s romskim muzičarima iz benda Kałe Kała, sve do trenutka kad je u Poljskoj osnovala vlastiti bend Čači Vorba. S njima je ostvarila značajan uspjeh nastupajući na brojnim međunarodnim festivalima širom Evrope.

Članovi benda BalkanEros Banditos procijenili su da je vanredna situacija koja je zadesila cijeli svijet pravi trenutak da započnu svoj dugo planirani projekt “Ostali Muzika nacionalnih manjina BiH”. Kako su najavili na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, plan im je da na svoj način snime po jednu pjesmu svakog manjinskog naroda, kojih u BiH, prema zvaničnim podacima OSCE-a živi ukupno 17.

Pjesme će izvoditi žene, pripadnice tih manjinskih naroda. Projekt “Ostali” započeli su čuvenom grčkom pjesmom “Misirlou”, hitom koji će prepoznati svi koji su pogledali Tarantinov Pulp Fiction. U ovoj obradi bendu se pridružila magična Dafné Kritharas, umjetnica porijeklom iz Grčke, koja trenutno živi i muzicira u Parizu.

“Ako, u ovom trenutku ljudske istorije, išta trebamo naučiti, to je da volimo i poštujemo druge, da pazimo druge, da mislimo malo više o njima, a malo manje o sebi. Vjerovatno je zbog toga ovaj naš projekt čekao nekoliko godina, da bi dočekao baš ovaj trenutak. Uspjelo je jer smo se sada, kao nikad prije, oslonili jedni na druge. Ideja koja nas je vodila bila je, prije svega, da naučimo i sebe i druge koje sve nacionalne manjine žive u BiH, te da opomenemo i sebe i druge koje i kakve narode diskriminira državni ustav. Sudeći po pjesmama kojim su nam otvorili svoju dušu, riječ je o velikim narodima i velikom bogatstvu koje imamu u našoj državi. Pjesmom koju smo danas objavili, pored svega, željeli smo se sjetiti i velike romske umjetnice Ljiljane Buttler”, rekao je Haris Abdagić, osnivač i lider benda BalkanEros.

Bend je u aprilu obilježio devet godina od nastanka i prve svirke u kultnom sarajevskom klubu Sloga. Do danas su objavili dva albuma, odsvirali brojne koncerte i ostvarili zapažene saradnje sa drugim umjetnicima. U svim svojim aktivnostima demonstrirali su autentičnost i dokazali da je njihov slogan “La Musique Speaks Tutto Linguae” (Muzika govori sve jezike) itekako istinit, što dokazuju i novim projektom kojeg realizuju iz kućne izolacije.

Što se tiče projekta “Ostali”, uskoro možemo očekivati još mnogo modernih izvedbi tradicionalnih pjesama Bugara, Mađara, Rumuna, Jevreja, Makedonaca, Crnogoraca i ostalih manjinskih naroda naše države. Do tada, uživajte uz romski blues i dirljivu izvedbu Mashe Natanson.

izvor: klix.ba