Poslodavci predložili vraćanje stanja nesreće u FBiH, dogovoren rast minimalne plate

0
101

 

Adnan Smailbegović kazao je kako je postignut konsenzurs da se minimalna plata mora podići, kako je krajnje vrijeme nakon pet godina.

“Postigli smo koncenzus da bi bilo idealno da se promijeni zakon o porezima i doprinosima, onda bi to bio paket i minimalna plata bi mogla ići gore, a opterećenja ne bi značajno rasla”, kazao je Smailbegović te do kraja mjeseca najavio novu sjednic GSV-a do koje bi Ministarstvo finasija pripremilo uredbu o minimalnoj plati.

Edhem Biber (Foto: T. S./Klix.ba)Edhem Biber (Foto: T. S./Klix.ba)

Smailbegović je kazao kako su se spominjale dvije cifre, 550 i 650 KM, a kako se sindikat predložio 70 posto prosječne plate, što je po poslodavcima previše.

“U Francuskoj je 60 posto”, kazao je Smailbegović.

Predstavnici poslodavaca u FBiH iznijeli su prijedlog Vladi da se vrati stanje nesreće kako bi se aktivirali “korona-zakoni”.

“Kako budžetska sredstva od 450 miliona neće biti konzumirana, očito je naprvljena loša procjena i puno manje radika je ušlo u prava. Samo 130 miliona će biti iskorištena u tri mjeseca”, kazao je Smailbegović.

Foto: T. S./Klix.baFoto: T. S./Klix.ba

Edhem Biber, predsjedavajući ESV, zamolio je medije i nadležne institucije da se ne objavljuju “imena firmi u kojima je koronavirus uzeo maha jer ih se dovodi u neugodan položaj i poslije saniranja stanja”.

Predstavnik sindikata kod razgovora socijalnih partnera, Mevludin Bektić, izjavio je kako njima nije prihvatljiv Prijedlog zakona o štrajku, a opodizanju minimalne plate istkao je, kako je uspjeh, da će Vlada razmatrati i njihovu metodlogiju izračuna minimalne plate.

Klix.ba