Posljednjeg aprilskog dana u Donjem Vakufu pale su prve žrtve agresije, bilo je i dvoje djece Narcis Mlinarević i Alen Kačar

Obavještavamo građane Donjeg Vakufa , da će se  u skladu sa Odlukom o praznicima i značajnijim datumima koji se obilježavaju u organizaciji Općine Donji Vakuf , dana 30.aprila 2024. godine sa početkom u 17,00 sati, obilježiti Dan sjećanja na prve i sve ostale civilne žrtve rata u Donjem Vakufu.

Navedeni dan će se obilježiti odavanjem počasti prvim civilnim žrtvama rata poginulim priliko rušenja mosta kao i ostalim civilnim žrtvama rata te  polaganjem cvijeća na spomen ploći na mostu “Alija Izetbegović”.

 

U eksploziji gradskog mosta 30.aprila 1992. godine  pale su prve žrtve agresije na našu zemlju u Donjem Vakufu. Život je tada izgubilo i dvoje devetogodišnjaka, Alen Kačar i Narcis Mlinarević, te Safet Čavak, Miodrag Marjanac i Enver Kulašin Cikota.

Polovinom februara 1992. godine, Srpska demokratska stranka proglašava “srpsku opštinu” Donji Vakuf u kojoj srpsko stanovništvo čini 39%, a Bošnjaci 55%. Kasnije je opština dobila naziv Srbobran. U periodu februar – april 1992. godine, pripadnici srpskih oružanih formacija otvaranjem vatre, šire strah kod bošnjačkog stanovništva. Vrše se hapšenja Bošnjaka i Hrvata, te odvođenje u motelu “Semešnica”, gdje se fizički maltretiraju i zlostavljaju.

Srpska snaga (vojska i milicija) postavljaju punktove na prevoju Komar i kod benzinske pumpe na izlazu iz Donjeg Vakufa prema Bugojnu, gdje vrše pretres i maltretiranje bošnjačkog stanovništva.

Vrhunac tih aktivnosti dogodio se 30. aprila 1992. godine kada je miniran most preko rijeke Vrbas u samom centru Donjeg Vakufa, gdje je ubijeno nekoliko ljudi i pričinjena velika materijalna šteta na širem prostoru grada.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print