Posljednja u nizu radionica u sklopu projekta KS”Univerzalac”

0
65
KSUniverzalcpolicija3

U petak, 15. decembra u MSŠ Donji Vakuf održana je posljednja radionica u sklopu projekta “Sportsko – tjelesno – zdravstvene radionice u prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki” koji realizuje KS“Univerzalac“ Donji Vakuf. Predavanje na interaktivnoj radionici na temu „Alkohol i saobraćaj“ učenicima Mješovite srednje škole Donji Vakuf održao je  Amir Balihodžić,uposlenik  PS Donji Vakuf angažovan na poslovima „Rad policije u zajednici“.

KSUniverzalcpolicija3

 „Svi statistički podaci ukazuju na to da je najčešći uzročnik saobraćajnih nesreća alkohol, a potom brzina. U Evropi, pa tako i u BiH, u porastu su konzumiranje alkohola i upravljanje motornim vozilima pod dejstvom alkohola. Na području općine Donji Vakufm, pod ingerencijom PS Donji Vakuf,  u posljednje tri godine dogodile  se 367 saobraćajnih nezgoda. Od ukupnog broja dvije saobraćajne nesreće  su sa smtrnim posljednicama u kojima su stradala dva lica, 13 lica zadobilo je teže tjelesne ozljede, a 63 laške tjelesne ozljede. Ukupna materijalna šteta na vozilima i objektima iznosi preko pola miliona KM.  U navedenih 367 saobraćajnih nezgoda, u 40 % uzrok je alkohol.“ – istakao je Amir Balihodžić, PS Donji Vakuf.

 KSUniverzalacpolicija1

Tokom tromjesečnog projekta realizirane su 22 radionice kojima je bilo obuhvaćeno više od  200 učenika uzrasta od 11 do 18 godina.

Projekat je podržalo Ministarstvo obrazovanja i nauke F BiH, a partneri u projektu su Prva osnovna škola Donji Vakuf i Mješovita srednja škola Donji Vakuf. Prema riječima Eldina Dautbegovića, predsjednika KS”Univerzalac” edukatori i voditelji radionica bili su  profesori sporta i tjelesnog odgoja, sociolog, pedagog, doktor medicine, nutricionista, policajac i sudija za turnire.

KSUniverzalacpolicija5

Sve radionice održane su prostorijama MSŠ i Prve OŠ . U sklopu planiranih tema  obrađene su , između ostalog, teme : “Vrijednosti izbora životnog stila”,“Prehrambeni stilovi”, “Kako koristimo slobodno vrijeme”, “Donošenje životnih odluka u različitim životnim situacijama”, “Alkohol i saobraćaj”, “Kockanje i klađenje adolescenata – rizici i šanse” , “Višedimenzionalni model zdravlja” a bit će organizovani su i  turniri u futsalu i odbojci, te takmičenje u atletici. Ono što slijedi jeste dodjele diploma i zahvalnica svim učesnicima projekta.