Naime, Poslovnica Tvornice duvana Rovinj dostavila je Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine nove maloprodajne cijene koje će važiti pd 20. juna za čak 34 vrste cigareta.

Također, naknadno je dostavljen i spisak deset vrsta cigareta čije će nove maloprodajne cijene biti u primjeni od početka narednog mjeseca.

Tako će od 20. jula nove cijene cigareta Drina koštati 5,5 KM, dok će cijena Diva cigareta iznositi 5,2 KM.

Od 1. jula slijedi poskupljenje cigareta Dunhill i Pall Mall.

– Mi generalno imamo izuzetno visoko opterećenje kroz akcize i druge fiskalne i parafiskalne namete na cigarete. U relativnom odnosu na životni standard građana cijena je naviša u Evropi – kaže ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Kada se tome doda rast faktora cijena proizvodnje, inflacija i ekonomske krize kojima svjedočimo, dodaje Čavalić, onda kao rezultat dobijemo činjenicu da jednostavno mora doći do rasta cijena cigareta.

– Opet moramo razumijeti i da najveće učešće u cijeni cigareta na našem tržištu ima država. Uvijek naglašavam da je problematično da se ta sredstva prikupljena na osnovu akciza na duhan i duhanske proizvode jednostavno ne koriste namjenski i to je suština čitavog problema – pojašnjava on.

Čavalić kaže da bi je u ovom trenutku možda pravo vrijeme da se spuste te akcize, barem privremeno, ili da se svedu na visinu kada je bila opća i specijalna akciza minimalna iz 2016. godine.

Na pitanje da li je to realno i izvodljivo Čavalić odogvara:

– Mislim da nije, posebno razumijevajući da se ove odluke donose na državnom nivou, a znamo kako državni nivo sporo funkcioniše. Posebno jer je izborna godina i ne očekujem neke značajne reformske zahvate tek do početka naredne godine.