Poruke / Bakir Izetbegović: Ovo smo morali uraditi, napadaju BiH, napadaju simbole BiH

0
256

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), održao je danas vanrednu pres-konferenciju u Sarajevu na kojoj je govorio o inicijativi ove stranke da se pokrene preispitivanje naziva Republike Srpske.

“Zašto su potrebne ove inicijative SDA? Zato što je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani 4. reda u RS-u. Nad njima se vlada u RS-u, nemaju svog mjesta u institucijama, RS se naziva drugom srpskom državom i vrijeđaju se povratnici”, rekao je na početku izlaganja čelnik SDA.

Dodao je kako u izvornom Daytonu “taj naziv ne znači ništa”, ali kada se prevede na naš jezik, “itekako ima značenje.

“To radimo u ovom času jer je intenziviran napad na BiH. Napada se na simbole BiH. Ovo što radi Dodik, kao da ne želi da imenujemo mandatare i on kao da želi ovakvo stanje. To ime služi upravo tome, ona nije samo srpska. Nije zahtjev da se ukine RS, u ovoj zemlji nije ništa ekskluzivno srpsko. Mi ćemo tražiti da se i u naziv i u sve i u dan RS-a i sve drugo unesu i Bošnjaci i Hrvati. Padom “aprilskog paketa”, bosanske snage su u defanzivi, a Dodik je u ofanzivi. Dok god bosanske snage šute, taj se trend neće promijeniti. Vrijeme je da se kaze dosta je, RS je nastala na kostima ljudi, na genocidu, i to smo ime prihvatili samo da se zaustavi rat”, kazao je Izetbegović.

Nakon što upute prijedlog, naglasio je, dat će jedan period da se odnosi poprave i da se poštuju zakoni: “Dat ćemo tome pola godine, recimo, ako se stabiliziraju odnosi i mi ćemo promijeniti stav.”

Zašto je problem da mi pitamo Ustavni sud, da vidimo jesmo li upravu. Prijetnje su da će zbog ovoga doći do otcjepljenja. Eh, vrijeme je da stanemo na loptu i kažemo – je li vi stvarno mislite da to tako može. Treba povući liniju, pa da vidimo šta će se zaista uraditi, šta ćemo mi, a šta međunarodna zajednica. Mislim i da bi Rusija trebala da pomogne ljudima da se napravi jedan normalan entitet, koji je svima prihvatljiv. Šta je sporno da se u ime dodaju i ostale stvari, ili da se nađe jedan neutralan naziv svima prihvatljiv”, upitao je predsjednik SDA.

“Moje je”, nastavio je on, “da branim interese ove zemlje, kako ja to vidim i kako to vidi ova stranka.”

Mišljenja je i da strane diplomate u BiH često “hodaju po jajima”.

Na pitanje novinara kako to da su podržali SNSD za izbor delegata u državnom Domu naroda, Izetbegović je rekao da je to bio pokušaj i dobra volja ulaska u koaliciju.

“SDA neće izazvati krizu, sve ćemo uraditi da nađemo rješenje. Nikada nismo bili dio krize uvijek samo dio rješenja”, poručio je Izetbegović. “Izbor glavnog tužioca je dio tog plana, vrh pravosuđa je etnički očišćen. Ovo je planski da se krene u masovne procese. Cilj je da se izjednači jedna granata na Kalinovik sa milion drugih.”

Ponovio je kako se s Miloradom Dodikom vidio prije mjesec dana, ali s njim nema dogovora jer “on želi da dominira”.

“Poziv da prestanemo skrizama u BiH sam poslao više puta. Naš blag odnos je izgleda njih samo ohrabrio, vrijeme je da se odgovori. U jednom momentu treba povući crtu i reći – dosta je. Ako se stvari promjene vidljivo, oko bosanskog jezika i slično, ako se sadržaj javnog govora promijeni onda možemo razgovarati o promjeni naših stavova”, riječi su Bakira  Izetbegovića.

Nikada nismo u našem radu učinili nešto protiv Srba i naravno da ćemo uvijek raditi da još više učinimo.”

izvor: Radiosarajevo.ba