Poruka antifašista: Virus fašizma mora biti otjeran iz BiH (FOTO/VIDEO)

0
61

Ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu postavljena je slika obješenih građana na Marijin Dvoru 1945. godine. Režim je tada objesio 55 antifašista

Članovi Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini okupili su se danas u Sarajevu u znak protesta protiv održavanja mise za žrtve Blajburga.

Na terenu su prisutni i pripadnici policije. Kako javlja reporter Fokusa sa lica mjesta, na šetnji se nalazi nekoliko hiljada ljudi, te mnogi još pristižu.

Tokom šetnje pjevaju se partizanske pjesme.

U okvoru šetnje bit će održano okupljanje i govor ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u blizini kojeg su 28. marta 1945. godine ustaške snage, prema naređenju tadašnjeg ustaškog upravitelja Sarajeva, Maksa Luburića, objesile 55 građana Sarajeva.

  

Ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu postavljena je slika obješenih građana na Marijin Dvoru 1945. godine. Režim je tada objesio 55 antifašista.

Mimohod je organizovan kao odgovor na misu za Bleiburg koja će sutra biti održana u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova. Misu će predvoditi kardinal vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, a njoj će prisustvovati 20-ak osoba.

Bakir Nakaš, član SABNOR-a, kaže kako se sa skupa želi poslati jasna poruka !NE fašizmu”.

“Fašizmu koji je ponovo nakon 35 godina digao glavu i nastoji da sve ono što je narod 45 godina potisnuo u zaborav ponovo da oživi”, kazao je Nakaš.

Organizaciju ove mise u Udruženju antifašista SABNOR-a BiH smatraju političkom provokacijom.

izvor: fokus.ba