Ponovno slučajevi nepridržavanja mjera kućne izolacije

 

Na području Zeničko-dobojskog kantona, prema posljednjim informacijama, trenutno je više od 700 osoba u samoizolaciji. Radi unapređenja i zaštite zdravlja stanovništva, policajci obilaze sve osobe koje se nalaze u kućnoj izolaciji i vrše kontrolu pridržavanja mjere kućne izolacije, kao i drugih obaveznih mjera i preporuka koje su naložile zdravstvene ustanove i sanitarne inspekcije.

Prilikom vršenja kontrole, policajci upozoravaju osobe u kućnoj izolaciji na njihovu obavezu odgovornog i savjesnog ponašanja u smislu poštivanja zabrane kretanja, kao i drugih preporuka koje su im naložene, prvenstveno radi zaštite vlastitog zdravlja, ali i zdravlja društva u cjelini.

Ipak, da ima i onih koji se ne pridržavaju izrečenih mjera, potvrdila nam je Aldina Alić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

  • Policija u akciji - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Policija u akciji                                       FOTO: AVAZ

– Zabilježeno je nekoliko slučajeva u kojima je zabilježeno nepoštivanje mjere kućne izolacije na području Kantona. No, mjere kućne izolacije se, uglavnom, poštuju, izuzev u nekoliko slučajeva u kojima je došlo do odstupanja – kaže Alić.

Osim što se javnost ne pridržava mjere kućne izolacije, danas je u Zenici zabilježena i neodgovornost građana, tačnije roditelja. Uprkos činjenici da je Grad Zenica donio odluku o zatvaranju dječijih igrališta, koja su ograđena žutom trakom, danas je zabilježeno kršenje ove odluke.

Na igralištu u centru grada, kod zgrade “Kineski zid”, roditelji su s djecom koristili igrališta uprkos činjenici da to nije dozvoljeno.

Dnevni avaz

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print