Pomozite mališanima: Tri stvari na koje treba da obratite pažnju ove školske godine

0
112

Nova školska godina nosi sa sobom veliki broj nedoumica i promjena koje su nove za djecu, ali i nastavnike i roditelje. Polazak u školu je sve bliže, te su roditelji, naročito u periodu pandemije, prepuni različitih informacija i brzih promjena u vezi sa načinom školovanja od prvog septembra.

Uz različite mogućnosti – od svakodnevnog odlaska u školske klupe, pa do učenja od kuće, postoji veliki broj pitanja i nedoumica. U ovakvim okolnostima vrlo je važno da i roditelji i djeca ostanu optimistični, kreativni i zainteresirani. Sve što se dešava novo je i za djecu, ali i za roditelje i nastavnike. Zato je važno da se potrudimo da, pored svega, ne zanemarimo one glavne ciljeve u školi – učenje i znanje.

Ovo su tri stvari na koje treba da obratite pažnju ove školske godine:

  •  Podstičite i inspirirajte dijete da isproba nove stvari

    Podstičite i inspirirajte dijete da isproba nove stvariFOTO: ILUSTRACIJA

1. Kvalitetno učenje je mnogo važnije od kvantiteta – Nakon što smo navikli na redovno učenje u školama, sada se mjenja i način, ali i okolina u kojoj djeca uče. Ova školska godina zahtjevat će više individualnog rada i samostalnosti. Ovo je odlična prilika da djeca dobiju u učenju mnogo važniju i aktivniju ulogu. Podržite ih u tome. Pomozite im da se sami više posvete i kvalitetnije i produktivnije rade.

2. Budite otvorenog uma u vezi sa novim načinom školovanja – Bilo da je riječ o predškolcima ili đacima, ova godina donosi mnogo promjena. Bit će potrebno prilagođavati se i navići se na nove uslove. Mnogi roditelji vole da štite svoju djecu od izazova, međutim, bolje je biti optimističan i pomoći djetetu da se najbolje adaptira i prihvati nova, drugačija iskustva.

3. Pratite djetetova interesiranja – Možda je najvažnije u ovoj godini nadati se da će dijete samo kreirati uspjeh u ovim novim uslovima. Podstičite i inspirirajte dijete da isproba nove stvari i dajte mu šansu da se pokaže. Iako je sve drugačije, neobično i novo, možda je baš ta promjena prilika za vaše dijete da se pokaže na najbolji mogući način.

Dnevni avaz