Policija zabranila skup u okviru “Povorke ponosa” u Banjaluci

0
29

Policijska uprava Banjaluka donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja u organizaciji nezavisnih stvaralaca i aktivista „Geto“ iz Banjaluke i „BH povorka ponosa“ iz Sarajeva, koje se trebalo održati večeras u Banjaluci od 17:30 do 1:00 iza ponoći.

“Policijska uprava Banjaluka je Riješenje donijela nakon analize svih bezbjednosnih aspekata i okolnosti ovog javnog okupljanja, te je procijenjeno da postoji realna mogućnost da na istom može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine“, saopšteno je iz uprave.

Policija je apelovala na građane da poštuju pozitivne zakonske propise i da svojim ponašanjem ne dovedu do ugrožavanja drugih, “imajući u vidu da je proteklih dana u vezi sa ovim javnim okupljanjem bilo mnogo negativnih rekacija i da je upućen niz prijetnji organizatoru i učesnicima ovog okupljanja”.

Inače događaj koji je “Povorka ponosa” namjeravala organizovati trebao je biti podrška aktivistima, ali i novinarima u kontekstu najava kriminalizacije klevete, ali i nedavnog oduzimanja zastave sa duginim bojama na Osmomartovskog maršu.

Na događaju je trebala biti održana projekcija filma “Pride”, potom okrugli sto i diskusija o slobodama nakon čega je bila predviđena žurka za učesnike u prostoru DKC Incel.

Na najavu ovog događaja negativno je reagovalo 13 udruženja koja su od gradonačelnika Banjaluke i predsjednika Republike Srpske tražili zabranu okupljanja što su političari podržali.

“Ja sam protiv toga odmah da znate. Bilo kakve manifestacije. Očekujem da će organi Republike Srpske onemogućiti bilo kakvo održavanje u otvorenim ili zatvorenim prostorima. Po kom osnovu? Po osnovu naših sloboda. Zašto bi to nekoga uznemirilo? – Eto zato što oni uznemiravaju druge”, rekao je Milorad Dodik.

“Nijedna javna površina grada kao ni javni prostori nisu dostupni za tako nešto. Da li to neko može uraditi u nečijem privatnom ptrostoru, naravno privatna svojina je nešto drugo. Grad Banjaluka se ograđuje od tako nečega. Na zvaničan način niti nas je neko pitao niti tako nešto podržavamo”, stav je gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića.