Policija čuva mural Ratka Mladića, legitimišu sve ko mu se približi

Oko murala Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca i nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, koji je oslikan na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, raspoređena je policija.

Preko puta murala nalaze se dvojica pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, i još dvojica su na ulazu u zgradu gdje se nalazi redakcija Danasa i restoran Lovac.

Primjećene su i marice u Njegoševoj, a ako se neko približi muralu ili ga slika, policija ga legitimiše, piše portal Danas.

I pored toga što je MUP Srbije zabranio javni skup koji je trebalo da se održi danas i da se ukolni mural Mladiću i što su iz Inicijative mladih za ljudska prava saopštili da neće prekrečiti mural, raspoređena je policija, vjerovatno zbog toga što MUP ipak očekuje da će se aktivisti i aktivistkinje pojaviti u toku dana.

Podsjetimo, mural sa likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osvanuo je u centru Beograda još u julu ove godine.

Inicijativa mladih za ljudska prava i još nekoliko nevladinih organizacija planirali su danas da prekreče mural, ali je MUP zabranio skup zbog mogućnosti nasilja.

Oglasio se i ministar policije Aleksandar Vulin, koji je izjavio da je “krečenje fasade licemerno, podlo i vođeno zlom namerom”.

Policija u Beogradu štiti mural zločincu Ratku Mladiću - undefined
Foto: Danas: Policija u Beogradu štiti mural zločincu Ratku Mladiću

Potom su iz Inicijative mladih za ljudska prava saopštili da neće organizovati uklanjanje murala Ratka Mladića, jer je on postao „državna odgovornost“.

Taj mural predstavlja „pravo lice državne politike“, odnosno da li u Srbiji ima vladavine prava, demokratije, regionalne saradnje, europskih integracija.

Podsjetimo, nepoznate osobe premazale su crnom farbom mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u Sremskoj Kamenici.

Mural se nalazi na stadionu Fudbalskog kluba Fruškogorac, a farbom je premazano lice Mladića.

Društvenim mrežama kruži fotografija murala sa crnom farbom i poruka: “Sretan 9. novembar svima koji slave”.

Danas je Svjetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembar.


Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print