Polazak učesnika Marša mira “Srebrenica – Vukovar 2017”

0
106
Marsmira

Marsmira

Organizacija demobilisanih boraca Armije RBiH Srebrenica i preživjeli učesnici ‘Marša smrti’ iz jula 1995. godine iz Srebrenice odlučili su da ove godine prvi put organizuju i učestvuju, zajedno s Udrugom ‘Koraci mira’ iz Odžaka, u ‘Maršu mira’ od Srebrenice do Vukovara.

Cilj Marša mira Srebrenica – Vukovar jeste odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom – da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

Planirano je da učesnici Marša mira Srebrenica-Odžak-Vukovar prepješaće oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara za 12 dana.

Polazak učesnika Marša mira planiran je za 7. novembar u 10.00 sati iz Memorijalnog centra Potočari.

Dolazak učesnika Marša mira u Vukovar planiran je za 18. novembar i učešće u koloni sjećanja na žrtve Vukovara i odavanje počati žrtvama Vukovara u povodu obilježavanja 26. godišnjice stradanja.

Planirana ruta pješačenja za učesnike Marša mira je Potočari-Konjević Polje-Liplje-Nezuk-Kalesija-Tojšići-Tuzla-Ormanica-Gradačac-Modriča-Odžak-Prud-Šamac-Slavonski Šamac-Cerna-Andrijaševci-Rokovci-Vinkovci-Nuštar-Vukovar, a u maršu će učestvovati od 30 do 50 učesnika.

Ideja za organizovanje Marša mira Srebrenica – Vukovar proistekla je kao moralna obaveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice, a s obzirom na činjenicu da već nekoliko godina u obilježavanju tog genocida učestvuju i građani Vukovara, koji učešćem u Maršu mira i biciklističkim ultramaratonom, dolaze da odaju počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Organizatori Marša pozivaju građane da 7. novembra prisustvuju ispraćaju učesnika iz Memorijalnog centra Potočari, saopćeno je iz Organizacionog odbora Marša mira Srebrenica – Vukovar 2017.

Fena