Pola miliona vakcina iz Kine stiglo u Sarajevo

0
13

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je stiglo 500.000 vakcina Sinopharm koje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nabavila direktnom nabavkom od kineskog proizvođača.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić i zamjenik ambasadora Kine u BiH Miao Dak (Dake) dočekali su isporuku.

Ovo je do sada najveća pojedinačna isporuka vakcina protiv Covid-19 za Bosnu i Hercegovinu.

Mio Dake, zamjenik ambasadora Kine istakao je da je za BiH Kina velika zemlja, ali da to ne smije biti prepreka za saradnju.

– Jednostavno se sa solidarnošću može raditi. U ovoj godini će Kina ponuditi 2 milijarde vakcina i donirati COVAX-u 3 milijarde vakcina – naveo je.

Dodao je da se Kina protivi praksi političke manipulacije u ime otvorenih naučenih istraživanja što je stvorilo velike poteškoće i prepreke u cilju spašavanja ljudi.

– Vjerujem da prijatelji u BiH imaju pronicljivost da bi došli do istine. Saradnjom možemo pobijediti epidemiju- dodao je.

Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH, istakao je da je ovo do sada najveća pojedinačna isporuka vakcina za BiH.

Vesko Drljača izrazio je zahvalnost kineskom ambasadoru.

– Radi se o realizaciji ugovora koji je zaključen krajem juna, direktno sa Sinopharmom, bez posrednika – kazao je Drljača.

On je naveo da vjeruje da će pristigle vakcine biti dovoljne da se izvrši masovna imunizacija.

Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH istakao je da je ova isporuka plod dugih pregovora i pravnih te financijskih aktivnosti.

– U ovom prelomnom trenutku nakon što je detektirana varijanta delta virusa, ova isporuka nam pruža mogućnost da vršimo dalju imunizaciju – rekao je Skočibušić.

Rok trajanja vakcina je, kako kaže Skočibušić, dvije godine.

– Vakcine će biti dijeljenje po broju stanovnika u kontonima, a podjela ide od iduće sedmice – rekao je Skočibušić.

Još jednom je rekao da ne može reći koja je cijena danas pristiglih vakcina.