Poklonite sebi ili dragoj osobi tortu koju ste napravili od srca

0
258
Ako nađete kalup oblika srca ovo može biti vaš idealan poklon za dragu osobu da proslavite Valentinovo. U torti ćete uživati bez obzira na oblik kalupa, garantovano. Recept je jednostavan, a zbog slojevitosti torte zadiviti ćete svojim poslastičarskim vještinama.

Koristite kvadratni kalup veličine 20×20 cm ili okrugli promjera 20-22 cm. Kada odaberete kalup u njega stavite prvo papir za pečenje, da bude kasnije lakše izvaditi tortu. Pripremite sastojke i započnimo pripremu zajedno.

Za biskvit je potrebno:

300 g svježe hurme, odkoštene
100 ml vode
150 g suhog ribanog kokosa
30 g kakaa u prahu

Sve sastojke ubacite u procesor i usitnite. Prebacite smjesu u kalup i utisnite ravnomjerno za dno torte.

Za kremu pripremite:

200 g indijskih oraščića (namakanih u vodi 1 sat, procijeđenih)
200 ml vode
50 ml soka limuna
120 g hurmi, odkoštenih

U blenderu izmiksajte sve sastojke u jednoličnu kremu. Izdvojite 250 g kreme za prvi sloj u kolaču, a ostatku u blenderu pridružite:

80 g višnji (ako su smrznute onda prvo odledite)
60 g hurmi, odkoštenih
50 ml kokosovog ulja, istopljenog

i izblendajte. Rozu kremu od višnji prebacite u kalup i ravnomjerno rasporedite po bijeloj kremi. Ubacite dodatnih 80 grama smrznutih višnji. Stavite tortu u zamrzivač da se krema malo stisne dok pripremate čokoladnu glazuru.

Za glazuru je potrebno:

60 ml vrele vode
100 ml kokosovog ulja, istopljenog
50 ml javorovog sirupa
20 g kakaa u prahu

Sastojke izmjerite i stavite u zdjelu, izmiješajte pjenjačom ili viljuškom dok ne postane svilenkasta. Prelijte preko kreme i vratite tortu u zamrzivač da prenoći. Odledite tortu barem 2 sata prije serviranja. Kada se odledi, izrežite u željeni oblik, a za ukras možete upotrijebiti mrvice sirovog kakaa, kokos čips ili višnje.

Ako vam iz nekog razloga ne odgovara kombinacija sa višnjom, u receptu je zamijenite borovnicama ili malinama. A ako nemate vremena za cijelu tortu, napravite vlastitu sirovu čokoladu tako što ćete izostaviti vodu u sastojcima za glazuru. Čokoladi dodajte po želji pečene lješnjake, grožđice, lavandu i ohladite je u željenom kalupu.

izvor: klix.ba