Počinju 506. Dani Ajvatovice

0
39

U prostorijama Muftijstva travničkog u Travniku danas je upriličena press konferencija u povodu predstavljanja programskih sadržaja 506. Dana Ajvatovice.  I ovogodišnja kulturno-vjerska i sportska manifetacija počinje nešto ranije zbog mjeseca ramazana, i trajat će od 6. do 29. maja 2016. godine.

Prisutnim novinarima obratio se muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, predsjednik Organizacionog odbora Ajvatovice, koji je naglasio da manifestacija obiluje i kvantitetom i kvalitetom, što pokazuju i prezentirani programski sadržaji. Također, ove godine Ajvatovica prigodnim sadržajima, pored gradova Srednjobosanskog kantona, obuhvatiće i Livno i Duvno.

-Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi. Ima i drugih dovišta, ali, Ajvatovica se ističe svojom tradicijom, sadržajem i posebnošću.  Ovogodišnji Dani Ajvatovice trajat će mjesec dana, a završna manifestacija je u nedjelju 29. maja na platou Ajvatovačke livade, istakao je muftija travnički Ahmed ef. Adilović.

Prema programu, 506. Dane Ajvatovice upotpunit će preko 90 vjerskih, kulturnih, sportskih i naučnih sadržaja. Pored predstavnika institucija Islamske zajednice u BiH, na Danima Ajvatovice učestvovat će i gosti iz Republike Turske, orkestar Mehter, sufijska grupa Semazin i hor Diyaneta.

Domaćin  centralne manifestacije i tradicionalne povorke konjanika je općina Donji Vakuf. Svake godine, pa tako i ove, Donji Vakuf je otvoren za mnogobrojne učesnike i goste,  kako iz naše zemlje, tako i inostranstva, što su potvrdili na konferenciji za medije glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf, Esad ef. Slipac i načelnik općine Donji Vakuf, Huso Sušić.

506. Dani Ajvatovice pod motom “Njegovanjem tradicije do očuvanja identiteta” počinju u petak 6. maja, svečanim otvorenjem u 18 sati na Musali u Pruscu.