Počinje izgradnja zgrade za devet porodica izbjeglih i raseljenih lica iz Donjeg Vakufa

Devet porodica izbjeglih i raseljenih lica iz Donjeg Vakufa u oktobru 2021. godine dobiće ključeve novih stanova u zgradi čija izgradnja počinje za nekoliko dana, a u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja / Regionalnog stambenog programa.
Zgrada će imati devet stanova, a nalazi se u neposrednoj blizini Gradskog stadiona u Donjem Vakufu.
Tim povodom, danas su u Općini Donji Vakuf i kabinetu načelnika Husu Sušića boravili predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, predstavnici izvođača radovi i nadzorni organi, koji su potom zajedno posjetili lokaciju na kojoj će se graditi zgrada.
Izvođač radova je firma „Đogić“ d.o.o. Prozor-Rama, a ukupna vrijednost ovog projekta iznosi oko 570 000 KM.
Iz Fonda RSP finansirani su troškovi izgradnje i nadzora, a Općina Donji Vakuf osigurala učešće koje se sastoji od ustupanja građevinski uređenog zemljišta, izdavanja potrebne dokumentacije, uključujući i građevinsku dozvolu, plaćanja projektovanja zgrade i revizije projekta, kao i priključaka na vodu, kanalizaciju i električnu mrežu.
Glavni donator programa je Evropska Unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske itd.
Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat ujedinjenih naroda za izbjeglice – UNHCR i Organizacija za sigurost i saradnju u Evropi – OSCE.
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print