Počinje 46. međunarodni “Sajam šljive” u Gradačcu

0
34

Svečanom ceremonijom u Gradačcu danas će biti otvoren 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajam šljive”.

Organizatori su najavili prisustvo brojnih zvaničnika, izlagača i drugih ljudi na ovoj, kako dodaju, “najstarijoj bh. specijaliziranoj privrednoj manifestaciji“.

Na ovogodišnjem Sajmu šljive svoje u proizvode i usluge prezentovat će oko 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i EU. Posjetioci će moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava.

“Predstavit će se i obrtničke komore, poljoprivredne zadruge, tursitičke zajednice, lokalni poduzetnici i firme iz Tuzlanskog, Sarajevskog i Posavskog kantona te Grada Zagreba, koji je sa Obrtničkom komorom partner ovogodišnjeg Sajma šljive, rekao je Hašim Šabanović, direktor firme “Gradačački sajam“ d.o.o. Gradačac.

I ove godine će biti održano stručno savjetovanje za poljoprivrednike na Poljoprivrednom gazdinstvu “Krušik“ u Donjem Skugriću (Modriča) i predavanje za pčelare na drugom sajmu pčelarstva i pčelinjih proizvoda, koji će se održati kao prateća manifestacija Sajma šljive.

Bit će dodijeljene sajamske medalje za kvalitet izloženih prozvoda.

Plakete za afirmaciju i unapređenje Sajma šljive bit će uručene dugogodišnjim prijateljima, partnerima i pokroviteljima manifestacije Stjepanu Mesiću i Milanu Bandiću, Županiji Posavskoj i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te izlagačima i sponzorima.

Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

Ovogodišnji 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive održat će se od 28. do 31 avgusta.

Izvor: Anadolu Agency (AA)