Počeo naftni rat Saudijaca i Rusa: Ovo nismo vidjeli od ’91.

0
97

 

Cijene američke nafte pale su za čak 27 posto, na 30 dolara za barel, što je najniži nivo u posljednje četiri godine. Poplava tržišta sirovom naftom omogućila bi Saudijskoj Arabiji da povrati svoj tržišni udeo.

Cijena sirove nafte (“crude”) je nedavno pala za 22 posto, na nivo od 32 dolara za barel. “Brent” sirova nafta, koja služi kao globalni reper, takođe je pala za isti procenat, na nivo od 35 dolara za barel. Stručnjaci kažu za CNN da ovakav pad nisu vidjeli još od 1991. godine.

Obrt je nastao poslije odbijanja Rusije da smanji proizvodnju, zbog naglog pada tražnje za sirovom naftom usljed koronavirusa, što je bio plan OPEC-a. S druge strane, Saudijska Arabija je, tokom vikenda, smanjila svoje zvanične prodajne cijene za šest do osam dolara, pokušavajući da povrati svoj tržišni udio, i istovremeno poveća pritisak na Rusiju.

“Ovo je signal da je Saudijska Arabija ‘odapela strelice’ i da želi da se bori za svoj udio na tržištu. Saudijci su ‘zasukali rukave’ u nameri da krenu u rat cijena”, ocijenio je Matt Smith, direktor istraživanja tržišta robe u kompaniji “ClipperData”.

CNN podsjeća da se najveći jednodnevni pad cijena nafte u SAD tokom ovog vijeka dogodio u septembru 2001. godine, kada je, prema statistici Refinitiva, zabilježeno smanjenje od 15 posto.

Analitičari navode da je rusko odbijanje smanjenja proizvodnje “šamar” američkim proizvođačima nafte iz škriljaca. Jer, mnogima od njih su potrebne veće cijene nafte da bi opstali na tržištu.

“Rusija odbacuje nagoveštaje da su joj stvari cilj američki proizvođači nafte iz škriljaca, jer joj je dosadilo da smanjuje proizvodnju kako bi oni imali prostora”, naveli su analitičari energetske konsultantske firme FGE u napomeni za klijente u nedelju, prenosi CNN. “Takav napad može biti osuđen na neuspjeh, osim ako cijene dugo ostanu niske.”

Pad nafte u periodu 2014-2016. prouzrokovao je stečaj desetina naftnih i gasnih kompanija i stotine hiljada otpuštenih radnika. Međutim, američka industrija škriljaca izašla je iz tog perioda jača i SAD bi na kraju postale vodeći svjetski proizvođač nafte, navodi CNN.

Direktorka za strategije tržišta roba RBC Capital Markets, u petak je, u napomeni klijentima navela da je opasnost od igranja činovničke igre sa Vladimirom Putinom dokazana na dramatičan način.

“Teško je očekivati da se odnos lako vrati na čvste osnove”, istakla je ona.

N1