Počelo snimanje kratkog igranog filma “Majka”

0
119

U Bugojnu počelo snimanje kratkog igranog filma “Majka”. Producent filma je produkcijska kuća “Scena” iz Sarajeva. Koproducent filma je Onur Kok iz Londona.

Reditelj je Rašit Gorgulu, a scenarista Vahid Duraković. Filme će se snimati na nekoliko lokacija u Bugojnu, rudniku Gračanica u blizini Bugojna, Tuzli i Živinicama. Priča prati životni ritual Majke Srebrenice na jedan od 11. datuma kada se Majke Srebrenice okupljaju na trgu u Tuzli da bi podsjetili na genocid u Srebrenici i još uvijek, nakon 20 godina, tragaju za posmrtnim ostacima najmilijih. –

– “Majka  je, prije svega, priča o Majci iz Srebrenice koja već dvije decenije traži istinu za tri ubijena sina i muža. Ona živi u napuštenom UN-ovom kontejneru, ratnim zaostavštinama  UN jedinica, u novoj, usamljenoj, zaštićenoj zoni. U potpunosti deverbalizirana, svakodnevno poput Sizifa, s natpisima svojih sinova i muža na sebi, uporno „kotrlja teret“ savremenog dehumaniziranog  svijeta. Ona jest Majka iz Srebrenice, ali može biti i bilo koja druga Majka koja nije pronašla posmrtne ostatke najmilijih. Radnja filma se događa nekoliko dana nakon što je Radovan Karadžić u Hagu osuđen za genocid u Srebrenici a Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, svečano otvorio studentski dom “Radovan Karadžić” na Palama”. – izjavio nam je Vahid Duraković scenarista filma.

Glavnu ulogu u filmu igra Semra Dincer iz Turske, koja je našoj publici poznata po igranju u mnogim turskim TV serijama i filmovima. Do sada je ostvarila 42 uloge.

U ugodnoj atmosferi na setu Dincer nam je izjavila: “Priča o Majci Srebrenice napisana bez ijedne replike sa čistim i jasnim slikama me impresionirala nakon prvog čitanja scenarija. Vrlo sam sretna što sam dio ovog filmskog projekta i ubijeđena sam u festivalski život ovog filma.” – Oglašavanje – Rasit Gorgulu je mladi producent i reditelj iz Turske koji već duži niz godina živi i stvara u Bosni i Hercegovini. Poznat je kao reditelj tursko-bosanskih filmova: “Bosanski rulet”,  “Tajna iz prošlosti” u kojem su važne uloge ostvarili i bosanskohercegovački glumci Emir Hadžihafizbegović, Selma Alispahić, Mirsad Tuka, Amila Terzimehić, Gordana Boban… “Majka je četvrti film koji snimam u Bosni. Kad sam pročitao scenarij “Majka” osjetio sam i čuo glas Majke Srebrenice kako treperi oko mene. Vjerujem da je film snažno oružje za dostizanje pravde.”

Producent filma je Amira Kudumović. Scenografiju potpisuje Hari Ejubović a kostimografkinja je Alma Terzić. Izvršni producenti na filmu su Vahid Duraković i Elvis Kudumović Film je podržan od Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Općine Bugojno, Grada Tuzla, Općina Živinice, Rudnika Gračanica, DEN ALM COMPANY Lukavac, BUMA COMPANY Lukavac, SU-AD d.o.o. Živinice.

izvor: tntportal.ba