Počela zabrana rada nedjeljom

Zabrana rada nedjeljom u Hrvatskoj je stupila na snagu. Trgovine će moći raditi samo 16 nedjelja u godini i same mogu odrediti koje će nedjelje biti radne.

Trafike će moći raditi svake nedjelje od 7 do 13 sati, no iz resornog ministarstva su medijima jučer prvo rekli da će kiosci nedjeljom moći samo prodavati štampu.

Zakonom radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodima od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati nedjeljno, koje i samostalno raspoređuje.

Izuzetci su prodajni objekti na željezničkim i autobusnim stanicama, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim stanicama te u bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskih ustanovama i muzejima.

Radit će moći i trgovine unutar centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima, prenosi Hina.

Poslodavci smatraju da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njegove članice zastupaju i ističu da zabrane ne potiču razvoj tržišta niti pozitivno utječu na tržište rada.

Mišljenja smo kako je najbolja opcija ostaviti rad nedjeljom na odabir poslodavcima, uz poštivanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika te ističemo da se načelno protivimo intervencijama u radno vrijeme dijela poduzetnika, istaknuli su iz HUP-a nakon što je vlada objavila svoj prijedlog izmjena Zakona o trgovini, javila je Hina.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print