Počela predizborna kampanja, za vlast se bori 30.789 kandidata

0
57

Počela je zvanična predizborna kampanja i trajat će do 30 dana. Izborna šutnja počet će 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 14. novembra u 7 sati i trajat do njihovog zatvaranja.

Za izbore je ovjereno 30.789 kandidata i to 425 kandidata za načelnika / gradonačelnika.  Predstavnike u lokalnoj vlasti tražit će 3.283.194 birača koliko ih je bilo na ovjerenom biračkom spisku. Za biračke odbore na Lokalnim izborima potrebno imenovati 52.000 članova.

Izbori su raspisani za 54 općinska vijeća u FBIH, 56 skupština općina u RS, 120 načelnika općina u BiH. Na Lokalnim izborima učestvuje ukupno 543 politička subjekta i to 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata.

Lokalni izbori 2020. su prvi izbori koji se neće održati u skladu sa zakonskom odrednicom prvog vikenda u oktobru, jer su zbog neusvajanja budžeta prolongirani za 15. novembar.

Održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini zakazano je za 15. novembar.

Za mjesec zabilježeno  538 izbornih nepravilnosti. Najveći broj odnosi se na 185 slučajeva preuranjene izborne kampanje u 59 općina, odnosno gradova u BiH te 105 slučajeva zloupotrebe javnih resursa ili funkcija u svrhu izborne kampanje u 35 općina ili gradova.  

Analiza pristiglih prijava preuranjene, zakonom zabranjene kampanje pokazuje da se najveći broj prijava odnosi na SDA (17), SNSD (12), SDP (7), SDS (7) i HDZ (7), a pristigle prijave o slučajevima zloupotrebe javnih resursa se u najvećoj mjeri odnose na političke subjekte SNSD (18), SDA (14), SDS Semberije (4), SDS (4) i SDP (4).

  •  

U ovom periodu političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati imaju pravo da vode izbornu kampanju u mirnom okruženju, da organiziraju i održavaju javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača, te da štampaju i dijele plakate, postere i druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom.

Iz CIK-a podsjećaju političke subjekte da je u izbornoj kampanji zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, te voditi kampanju na način kojim se narušava polna ravnopravnost.

Također, zabranjeno je postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na mjestima predviđenim za postavljanje plakata i oglašavanje.

Iz CIK-a navode da je zakonom zabranjeno nošenje i pokazivanje oružja na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, kao i ometanje skupova dugih političkih subjekata i podsticanje drugih na takve aktivnosti. 

Nije dozvoljeno ni sprečavanje novinara da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, kao ni lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.

Jedna od zakonskih zabrana na koju CIK posebno skreće pažnju jeste korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

CIK ističe da ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu do 10.000 KM i ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta.

CIK BiH poziva i predstavnike medija i birače da daju doprinos da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju