Počasno Srce Sarajeva za Isabelle Huppert

U fokusu trećeg dana 25. Sarajevo Film Festivala bit će gostovanje slavne francuske glumice Isabelle Huppert, kojoj će večeras biti uručeno priznanje “Počasno Srce Sarajeva”, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Isabelle Huppert legendarna je filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere od pet desetljeća surađivala je sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis, Michaela Cimina i Paula Verhoevena. Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima PIJANISTICA, BIJELA ROBA, ONA, GRETA i mnogim drugima.

“Počasno Srce Sarajeva” bit će joj uručeno prije projekcije filma JADNICI, koja se održava večeras u 20:30 u Ljetnom kinu Raiffeisen.

Huppert će održati i specijalni masterclass, večeras od 18:00 sati u Kinu Meeting Point. Također, publika je jučer imala priliku vidjeti film FRANKIE, američkog režisera Irae Sachsa u kojem Huppert igra glavnu ulogu.

Isabelle Huppert dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu ČIPKARICA; dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima PRIČA O ŽENAMA i CEREMONIJA; Specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu GABRIELLE i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima VIOLETTE i PIJANISTICA. Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu za filmove CEREMONIJA i ONA. Za ulogu u filmu ONA osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oscar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molière, te prestižnu “Prix Europe pour le Théâtre” u Rimu.

Huppert je i nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti. Predsjedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Cannesu.

Film “Ukrug” u Takmičarskom programu – igrani film

U okviru centralnog programa SFF-a Takmičarski program – igrani film, večeras u 19:40 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo svjetsku premijeru će zabilježiti film “Ukrug” (V krag) bugarskog režisera Stephana Komandareva.

Od 16 sati, također u Narodnom pozorištu, možete pogledati makedonski film “Bog postoji i zove se Petrunija” u režiji Teone Strugar Mitevske, koji će biti prikazan u sklopu programa U fokusu.

Summer Screen predstavlja dokumentarni film “Diego Maradona” Britanca Asifa Kapadije, fascinantnu životnu priču jednog od najvećih fudbalera svih vremena.

Program “Tribute to Pawel Pawlikowski” održava se u kinu Meeting Point, a iz bogate filmografije poljskog oscarovca danas ćemo gledati filmove “Kradljivci auta” i “Posljednje utočište”.

Ljubitelji programa “Open Air” večeras od 20:30 sati u Ljetnom kinu Raiffeisen moći će uživati u novom ostvarenju francuskog autora Ladja Lya “JADNICI ” (Les Miserables). Film je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu dobio nagradu žirija, a proglašen je najboljim filmom na festivalima u Durbanu i Jeruzalemu.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print