Pobjeda KK „Promo“ Donji Vakuf u komšijskom derbiju

0
149

U subotu, 3. novembra, u okviru 3. kola A1 košarkaške lige, u Donjem Vakufu odigran je veliki komšijski derbi između KK „Promo“ Donji Vakuf i KK „Iskra“ Bugojno.

Skoro hiljadu posjetilaca imalo je priliku gledati izuzetno borbenu utakmicu u kojoj su zasluženo slavili košarkaši „Proma“ rezultatom 88:69 (15:17; 26:8; 28:29; 19:15).

Gosti iz Bugojna bili su ravnopravan protivnik samo u prvoj četvrtini. U drugom periodu momci trenera Srne prebacili su u brzinu više i pokazali da su u ovom trenutku daleko kvalitetnija i spremnija ekipa. Iako je „Iskra“ dominantno viša ekipa, nisu uspijevali na pravi način da kapitaliziraju tu prednost. Čvrsta odbrana sa puno preuzimanja i pomaganja zaustavila je Bećiroviča i Pandžu, a brz protok lopte donio je seriju laganih poena za „Promo“. Kada ni to nije uspijevalo, onda je presuđivao individualni kvalitet Mustafice, Dovadžije i ostalih igrača.

Na poluvremenu je naša ekipa imala plus 18 i u nastavku je rutinski odbranila i u konačnici i povećala prednost. Bugojanci su sa nekoliko trojki na početku drugog poluvremena uspjeli da spuste zaostatak na 10 poena, ali donjovakufski „momci s Vrbasa“ nisu dozvolili da pobjeda i u jednom trenutku dođe u pitanje.

U gostujućoj ekipi najefikasniji je bio Meris Bećirović sa 31 poenom, a Aldin Pandžo dao je 16. Najefikasniji u „Promu“ bili su Nedim Mustafica i Amir Dovadžija sa po 25 poena. Mustafica je imao čak 17 skokova i 6 asistencija, dok je iskusni Dovadžija, pored poena i 6 asistencija imao i savršen učinak sa slobodnih bacanja 9/9. Nikola Budić dao je 13 poena, Haris Hrgić 9, te Admir Džihan i Dino Alkić po 8 poena. Iako su utakmice starih komšijskih rivala uvijek napete i borbene, u kojima se svi igrači „bacaju na glavu“ i ne žale ni sebe ni protivnika, moramo naglasiti da je sudijska trojka predvođena Mirzom Palom kvalitetno odradila svoj dio posla.

Nakon odigrana tri kola naša ekipa nalazi se na prvom mjestu tabele A1 lige, kao jedina ekipa sa tri pobjede. Narednog vikenda gostujemo na Ilidži, a onda u Donji Vakuf dolazi ekipa „Konjica“.

 

Izvor: KK „Promo“ Donji Vakuf