Po osnovu uplata igrača kladionice zaradile 597,9 miliona KM

Vlada FBiH je razmatrala inicijative o uvođenju kladionica u sistem PDV-a i za izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koju su podnijeli poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Zukić i Omer Škaljć. 

U njenom odgovoru je navedeno da je, prema Zakonu, za sve dobitke ostvarene učešćem u igrama na sreću, čija je pojedinačna vrijednost veća od 100 KM, propisana obaveza plaćanja poreza na dohodak po stopi od deset posto. U vezi s lokalitetom novih uplatnih mjesta, Federalno ministarstvo finansija je donijelo Pravilnik o prostornim, tehničkim i drugim uslovima za priređivanje igara na sreću klađenja. Kad je riječ o prihodima koje ostvaruju kladionice u FBiH, u odgovoru Vlade je navedeno da su priređivači kladioničkih igara na sreću u prošloj godini, po osnovu uplata igrača, ostvarili ukupan promet u iznosu od 597.950.036,14 KM, dok su, po osnovu uplate obaveznih javnih prihoda, propisanim posebnim zakonima i drugim propisima, uplatili ukupno 19.203.229 KM.

Po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću klađenja, na propisane račune javnih prihoda Proračuna FBiH uplaćeno je ukupno 10.354.483,70 KM, od čega je 8.895.430,10 KM ili 85,9 posto u periodu od 1.8.2015. godine, tj. od početka primjene novog zakona.

U vezi s prijedlogom zastupnika da dio sredstava prikupljenih od igara na sreću bude usmjeren za namjensko finansiranje pojedinih oblasti, Vlada ističe da će tokom 2016. godine za finansiranje programa i projekata iz člana 7. stav 3. Zakona, biti raspodijeljeno ukupno 5.538.418,66 KM prikupljenih na posebnim transakcijskim računima za prikupljanje prihoda po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

 

Inače, radi pripreme odgovora u vezi sa uvođenjem kladionica u sistem PDV-a, Federalno ministarstvo finansija se aktima od 16.2.2016. godine i 30.3.2016. godine obraćalo Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kao organu nadležnom za davanje mišljenja u oblasti indirektnog oporezivanja, ali do danas odgovor nije stigao.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print