Po nalogu Tužilaštva BiH slobode lišene četiri osobe za ratni zločin počinjen u Oborcima

0
42

Osumnjičeni se kao pripadnici Izviđačkog voda VRS, terete za ubojstvo 28 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, u Oborcima, 1995. godine.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, rano jutros su na području Mrkonjić Grada, izvršili lociranje i lišenje slobode 4 osumnjičene osobe, kao i pretrese objekata na ukupno 5 lokacija.

Slobode su lišeni:

-Čigoja  Branko, rođen 07.05.1973. godine u Mrkonjić Gradu,

-Todić Željko, rođen 28.05.1963. godine u Mrkonjić Gradu,

-Boškić Saša, rođen 06.04.1972. godine u Mrkonjić Gradu,

-Glamočak Milorad, rođen 12.04.1964. godine u Mrkonjić Gradu.

Osumnjičeni su pod istragom tužiteljstva i osumnjičeni su da su kao nekadašnji pripadnici Izviđačkog voda VRS iz Mrkonjić Grada, a osumnjičeni Glamočak kao zapovjednik Izviđačkog voda pri 11 lpbr-Mrkonjičkoj brigadi, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni su osumnjičeni da su 15. rujna 1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Izviđačkog voda, došli do objekta u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, gdje su se nalazili zatočeni civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Mrkonjić Grada, koji su odvođeni na prinudne radove na prve crte bojišnice, te u skupinama izvodili zatočenike iz zgrade, nakon čega su osobno i izravno, pucanjem iz vatrenog oružja, ubili 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Osumnjičeni Glamočak Milorad pod istragom je po zapovjednoj odgovornosti, kao zapovjednik voda, jer nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi izvršenje zapovjedi za likvidaciju zatočenika iz radnog voda, već se suglasio, a nakon izvršene egzekucije nije kaznio počinitelje.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene te donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ BiH.