Plan vakcinacije u FBiH: Prve vakcine idu u Mostar, spreman novac i za direktne nabavke

0
53
Plan vakcinacije je zasnovan na zakonski regulisanoj osnovi cijelog procesa imunizacije, određene su ciljne skupine, prioriteti imunizacije, način distribucije, prijenosa i skladištenja vakcina te načini kako će se odvijati cijeli proces.

Dakle, prema Planu vakcinacije jasno je definisano kako se treba odvijati cijeli proces od dolaska vakcine do njene upotrebe

Kako saznajemo vakcine će biti distribuisane svim kantonima na principu jednakosti i solidranosti, a u FBiH je plan da postoje četiri distributivna centra – Sarajevo, Mostar, Tuzla i Bihać.

Prve vakcine koje stignu u BiH bit će skladištene u Mostaru, a najava govori da će stići mali broj doza u prvoj pošiljci koja se očekuje krajem januara ili početkom februara.

U isto vrijeme plan je formirati centre za skladištenje i distribuciju u ostala tri grada gdje će stizati vakcine sukcesivno odnosno kako budu pristizale u Bosnu i Hercegovinu, a odakle će biti distribuirane dalje po manjim mjestima. Nadležni trenutno rade na nabavci specijalnim frižidera u kojima će se na -80 stepeni Celzijusa skladištiti Pfizerove vakcine.

Kao što je i najavljeno, prioritet u imunizaciji na početku će biti zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi, prvenstveno u domovima za stare, kao i ostali pripadnici te populacije.

Između ostalog u planu jasno postoji i adresa na kojoj će se svaki zdravstveni radnik upoznati s način skladištenja, čuvanja i upotrebe vakcina.

Federacija BiH, nedavnim usvajanjem budžeta, sada na raspolaganju ima operativna sredstva i za direktnu nabavku vakcina, ali se čeka da Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrene proces

U ovaj bh. entitet putem COVAX mehanizma stići će ukupo 800.000 doza vakcine protiv Covid-19 te pošiljka koja je naručena putem mehanizma EU.

Klix.ba