Pet zlatnih bh.inovacija u Nigeriji!

0
24

 

– Lijepa prvomajska čestitka, sa malim zakašnjenjem, stigla je bh. inovatorima iz Nigerije: pet članova Asocijacije inovatora BiH dobilo je pet zlatnih medalja za pet inovacija koje su predstavili na međunarodnoj izložbi u dvomilionskom gradu Port Harkurt (Harcourt), završenoj 28. aprila!

Nagrađeni inovatori i inovacije, damama prednost: Cazinjanka Meliha Klopić Murtić, magistrica bioloških nauka, prvi put je predstavila, i odmah zlatnom medaljom ovjenčana za „Čvrsti šampon za jačanje korijena kose“, te njena kolegica po naučnom zvanju Sarajka Nađa Zubčević, za „Antibibakterijsku toaletnu šolju“.

Nagrađena su dvojica inovatora iz Trebinja – Borko Babalj (Voćni sok za otapanje glutena) i Dragan Spaić (Termos-košnica). Još je jedna zlatna inovacija premijerno izložena iz Hercegovine: „Antivirusna maska“, autora Sašenka Sadikovića, iz Ljubuškog.

Prilika je kazati da Asocijacija inovatora BiH, redovnim promocijama bh. inovacija u svetskoj konkurenciji, predstavlja avangardnog glasnogovornika bh. privrednog potencijala i, istovremeno, pouzdanog promotora BiH kao zemlje u kojoj djeluju kreatori tehničko-tehnoloških inovacija upotrebljivih širom svijeta. Nedavno je to potvrdila i dr. Eniola Ajayi, ambasadorica Nigerije u Mađarskoj:

„Za mene je velika čast biti akreditiran nerezidentni ambasador u Bosni i Hercegovini. Privredna saradnja naše dvije zemlje je veoma obećavajuća. Mnogo je zajedničkih interesnih tačaka i mogućnosti za saradnju.“.