Pet stvari koje su zabranjene na balkonu u Njemačkoj

Ljeti, kada dani ponovno postanu topliji, mnogi svoj balkon koriste kao zamjenu za dnevni boravak: tu možete jesti, roštiljati ili stvoriti malu zelenu oazu.

Ali ako ste u Njemačkoj, budite oprezni: neke stvari koje se čine normalnim zabranjene su na balkonu.

Roštilj na balkonu

U načelu je dopuštena zabava s roštiljem na balkonu. Unatoč tome, roštiljanje može biti zabranjeno ugovorom o najmu ili kućnim redom. U najgorem slučaju, svako ko se ne pridržava zabrane suočava se s prekidom ugovora. Osim toga, u ugovoru o najmu često postoji klauzula koja zabranjuje roštiljanje na drveni ugljen. Dim koji nastaje mogao bi smetati susjedima.

Općenito, kada roštiljate, čak i u vlastitom vrtu, morate biti obzirni kada su u pitanju buka i mirisi. Ako dim uđe u susjedove dnevne i spavaće sobe, činite upravni prekršaj prema Zakonu o kontroli imisije. Od 22 sata, kada je noćni odmor, roštiljanje bi se ionako trebalo prestati.

Staviti tendu na balkon

Ako želite postaviti tendu na balkon, a morate bušiti vanjski zid ili balkon iznad, radite konstrukcijsku promjenu. Međutim, to je zabranjeno osim ako niste dogovoreni sa stanodavcem.

Alternativno, međutim, stanari mogu pričvrstiti tende koje se jednostavno postave i stegnu između poda i stropa balkona.

Sušenje veša na balkonu

Sušenje veša na balkonu štedi energiju, a veš nakon sušenja na suncu ponovno miriše lijepo i svježe. U načelu, stanarima se ne bi smjelo zabraniti sušenje “sitnog veša” (tj. majica, donjeg veša, čarapa i sl.) na balkonu ili u stanu, piše Fenix magazin.

Čak se i uže za rublje može rastegnuti za to. Međutim, kada sušite velike komade poput posteljine, vrijedi pogledati kućni red – za to se mogu postaviti posebna pravila.

Pripazite da veš ne strši preko ruba balkona i da ne smeta drugim stanarima. Ako želite pričvrstiti stalak za sušenje na fasadu kuće, trebali biste prethodno razgovarati o toj strukturnoj promjeni sa stanodavcem.

Pušenje na balkonu

Pušenje na balkonu dopušteno je samo ako ne smeta susjedima. Ako se osjećaju ugroženo zbog dima , sudskom presudom pušenje im se može ograničiti na određeno vrijeme (spis V ZR 110/14).

Osim toga, u ugovoru o najmu može se odrediti pojedinačna zabrana pušenja u obliku klauzule koja se odnosi i na balkon.

Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

Neadekvatno učvršćivanje posuda za cvijeće

Želite li ispuniti svoj san o maloj zelenoj oazi na balkonu, morate se pridržavati nekoliko pravila:

  • Pobrinite se da su posude s cvijećem dobro učvršćene i da ne mogu pasti s balkona, čak ni po vjetru i nevremenu.
  • Kod zalijevanja cvijeća također treba imati obzira prema susjedima i paziti da ne kaplje previše vode.
  • Također biste trebali izbjegavati biljke koje se pretjerano šire: biljke penjačice, na primjer, jer mogu promijeniti izgled fasade.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print