“Pet do 12” : Danas protesti bivših boraca

0
217
Demobilizirani borci za danas su najavili masovne demonstracije širom Federacije BiH, a najavljena je i mogućnost blokade saobraćajnica.

Bivši borci poručili su da im ništa ne znače priče resornog ministra Salke Bukvarevića o hitnim uredbama, prema kojima bi demobilizirani borac stariji od 60 godina i žena demobilizirani borac starija od 50 godina, koji nemaju druga primanja, ostvarili pravo na neki vid novčane naknade.

Oni tvrde da ni 15 dana nakon upozorenja upućenog Vladi i Parlamentu FBiH da počnu rješavati probleme boraca, niko od nadležnih nije reagirao, te da ostaju pri ranije iznesenim zahtjevima.

Svoju borbu, kako su kazali borci, nastavljaju kroz institucije i blokade saobraćaja koje će biti nego do sada. Prošli put kada su izašli na proteste, poručeno im je da prava ne mogu tražiti na ulicama.

Demobilizirani borci prije mjesec dana su blokirali glavne saobraćajnice u Federaciji. Blokada je uklonjena nakon intervencije specijalnih jednica Federalne uprave policije (FUP).

Nekadašnji borci traže objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja iz budžeta i borački dodatak.

izvor:bhrt.ba