Penzioner prodajom kaktusa plaća kćerkino liječenje

0
215
penzioner
Muhidin Mašić

Da penzioneri u BiH, nerijetko odbrojavaju dane u mjesecu, do naredne isplate penzije, odavno je poznato. Stara je vijest i to, da su i prosječne penzije nedovoljne, da naši najstariji građani, pokriju i najosnovnije troškove života.

No, neki od njih ne sjede skrštenih ruku, već upravo svojim rukama zarađuju dodatni novac. Muhidin Mašić, zaljubljenik u kaktuse, jedan je od njih.

Penzija je za skoro dvadeset dana, ali Muhidin kaže da ima važnijeg posla od brojanja dana do petog u mjesecu. Evo kako, u njegovom slučaju, izgleda “hortikultura” preživljavanja sa minimalnom penzijom.

Jeste ih puno prodali? 

“Ja sam zadovoljan. Ovo mi je ostalo malo, ali uglavnom, nisam mogao više ni hodati. Tamam mi je bilo… Poslije toga sam bio umoran. Pogoršalo se vrijeme, tako da nisam mogao više izlaziti”, kazao nam je Muhidin Mašić.

Kaktusi koje sadi i prodaje pomažu mu da premosti vrijeme od penzije do penzije.

“Dobar mi je ovaj poštar. Donese mi odmah. Zna da ispucam pare i da mi fali. Evo ja moram, recimo, da platim za zemlju i tako to, ali i ja sam pravim od otpada kompost. Pokrije mi hranu i lijekove, a za režije se pokrivam sa cvijećem.”

Prodaje i druge stvari iz svog vlasništva, kad treba, a u devetog deceniji života, Muhidin ne zna ni za “neću”, ni za “ne mogu”:

“Imam mozga. Imam pameti da to radim. Ne mogu ja ni dom. Ja volim raditi. Ja dobivam zdravlje od tog – kretnja, sve moguće. Itekako se isplati za mene. Jer, ja dodajem”, ispričao nam je.

Na ulicu sa cvijećem ide kad posluži zdravlje i lijepo vrijeme. Za svakoga ko misli da se ne može zaraditi, Muhidin ima savjet:

“Boga mi, da ti kažem, treba imat’ ljubav za rad. Ljubav, itekako. Sve se može pomalo, ko nije bolestan, ko nije invalid.”

Je li vam teško u ovim godinama? 

“Ma nije meni teško!”, kazao je.

No teško mu je, kaže, što je sam. Kaže da u inostranstvu ima kćerku koja je bolesna, Azru. Pokazao nam je i natpis ‘Radim za svoju Azru’. Pošto ga je poslužilo sunce, a ni na zdravlje se ne žali, sa onim što ima, prošetat će gradom, uvjeren da će se kući vratiti bez kaktusa, i sa nešto zarade do narednog petog u mjesecu.

Izvor: N1