PDPFBiH: Imali opozicija dovoljno ruku za smjenu Vlade F BiH?

0
53

Danas će biti nastavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH a na dnevnom redu je i izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH.

Inicijatori izglasavanja nepovjerenja su klubovi Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF). Iz ovih klubova ističu da su razlozi za smjenu to što Parlament nije usvojio Izvještaj o radu Vlade, što nije prihvaćen ni Izvještaj o izvršenju Budžeta, a Vladi se zamjera i što ministri često odsustvuju sa sjednica.

Predlagači smjene Vlade Fadila Novalića (SDA) zamjeraju i nedovoljan angažman Vlade Federacije na Reformskoj agendi, te zastoj u izgradnji Koridora v-c.

Na dnevnom redu RTV FBiH

Poslanici bi danas trebalo da razmatraju Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnom RTV servisu, koji su predložili Tomislav Martinović i Jozo Bagarić, klub HDZ-a.

Poslanici SDA neće glasati za predloženo rješenje.

Navodi se da se ova stranka zalaže za jačanje nezavisnosti i finansijske održivosti RTV sistema primjenom zakona koji su trenutno na snazi.

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH jučer je prekinuo sjednicu nakon što su usvojene izmjene Zakona o PIO, koje će omogućiti penzionisanje 30.000 ljudi koji su stekli pravo na penziju, ali je nisu mogli koristiti zbog zakonskih nedostataka. Jučer je usvojen i set boračkih zakona. Izvor: BHRT1