Ovo su posljednji dijelovi svijeta bez koronavirusa

0
66

Mikrodržava Palau okružena Tihim okeanom, jedno je od rijetkih mjesta na svijetu bez potvrđenog slučaja zaraze koronavirusom, ali mještani kažu da je život tamo daleko od idiličnog, prenosi Nova.rs.

Osim Palaua, koronavirus još nije dopro do Samoe i baza na Antarktiku. Zbog strogih ograničenja putovanja čini se da nema širenja koronavirusa ni na Tongi, Solomonskim ostrvima, Maršalskim ostrvima i u Mikroneziji. Slučajeve ne prijavljuju ni Turkmenistan i Sjeverna Koreja, ali tu je riječ o diktaturama, čijim su zvanični podaci uvek diskutabilni.

Palau

Palau ima 18.000 stanovnika, okružen je Tihim okeanom i udaljen je stotinama kilometara od svojih najbližih susjeda.

Međutim, kako se ispostavilo, udaljenost nije garancija za zaustavljanje širenja koronavirusa. Sjeverna Marijanska ostrva nedavno su potvrdila prve slučajeve, a sumnja se da je zbog koronavirusa u ponedjeljak tamo i preminula jedna osoba.

Klamiokl Tulop, 28-godišnja umjetnica i samohrana majka sa Palaua kaže da je sve prisutniji strah da je virus već na ostrvu, samo još nije otkriven. Jedna osoba je smještena je u karantinu ove nedjelje pod sumnjom da je zaražena, dok vlasti čekaju rezultate testiranja.

“Osjeća se sve veća napetost i nelagoda pri kupovini”, rekla je za AFP.

“U radnjama su gužve veće nego što bi trebalo da budu neradnim danima u nedjelji.”

I tamo kreće nestašica sapuna, maski i alkohola, a kako ostrva zavise od uvoza robe, brzo bi mogle da se potroše zalihe. United Arlines inače leti šest puta nedjeljno iz obližnjeg Guama, ali sada samo jednom jer je tamo potvrđeno više od 50 slučajeva zaraze koronavirusom.

Mještani se pridržavaju socijalne distance. Ljekari čekaju pošiljku testova na koronavirus iz Tajvana, a vlada gradi pet soba za izolaciju koje mogu primiti do 14 pacijenata.

“Voljela bih da budem optimistična i da vjerujem da virus neće stići. Ali gotovo sigurno će se pojaviti. Mnogo zavisimo od turizma i većina nas mora da putuje na posao”, kaže Tulop.

Rondi Roni, koji radi kao domaćin velikih turističkih događaja, kaže da posla više nema i priznaje da je “jako zabrinut”.

“Moram da platim račune i rate kredita. Ovo će me sigurno vratiti unazad. Nadam se da će vlada učiniti nešto”, rekao je Roni.

Antarktik

U četiri australijske istraživačke baze na Antarktiku je 90 ljudi. Nalaze se na jedinom kontinentu bez virusa.

“Oni su valjda jedini Australijanci koji u ovom trenutku mogu da večeraju zajedno i imaju otvoren kafić ili teretanu”, rekao je za AFP voditelj ekspedicije na Antarktiku Rob Klifton.

Baze su izolovane sve do novembra, ali Klifton priznaje da “članovi ekspedicije najviše razmišljaju o tome kako se njihovi voljeni drže kod kuće”.