Ovo su namirnice koje pogoršavaju prehladu

0
95

Svi znaju kako se, kada smo bolesni, od toplog čaja ili tople supe  osjećamo puno bolje. Ali, postoje određene namirnice koje nisu saveznici u borbi protiv prehlade već mogu dodatno pojačati simptome. A evo i koje su…

Kupovni voćni sokovi

Iscijeđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji je bolesnom tijelu prijeko potrebni, ali to ne vrijedi i za kupovne sokove. Naime, takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne stanice i ‘krade’ vitamine iz tijela te samim time oslabljuje imunitet.

Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za tijelo oslabljeno virozom. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teško probavljive te mogu značajno poremetiti probavni sistem organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

Kafa

Kada smo bolesni trebali bi pojačati unos tekućine. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka djeluje kao vrlo snažan diuretik što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu iritirati već bolešću oštećenu sluznicu što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu skupinu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno narandža ali i  paradajz u svim oblicima. Najbolje da limun iscijedite i promiješajte s toplim napitkom i medom.

Mliječni proizvodi

Iako mliječni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno pojačati kašalj.

 Alkohol

Baš poput kafe, alkohol ‘tjera’ tekućinu iz tijela te samim time može uzrokovati dehidraciju, a miješanje alkohola i nekih lijekova može smanjiti njihovo djelovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamijenite je čašom prirodnog soka ili čaja.